Реклама / Ads
4| 2980 |28.03.2023 НОВИНИ

Сигналите за бомби: Десетки училища затвориха. Подозират група, свързана с Русия

.
Десетки училища в страната затвориха врати заради поредната вълна бомбени заплахи. Министерството на вътрешните работи подозира група, извършваща хибридни атаки, свързани с Русия.
 

Сливен запечата всички училища и обяви днешния ден за неучебен, след поредни сигнали за бомби. Заплашителни мейли се изпращат до множество учебни заведения в страната. Според първоначалната информация, заплахите са получени около 9 часа днес. Злоумишлените съобщения са били изпратени и на официалните мейли на училищата в малките населени места на община Сливен, предадоха от Българското национално радио. Учебните занятия ще бъдат възстановени утре.

 

Затворени са и множество училища в Плевен. 28 имейла със заплахи за поставени "самоделни взривни устройства" са изпратени на образователни институции в областния град - по първоначална информация става дума за 16 учебни заведения. Затворен е и центърът за работа с деца.

 

По-рано днес бе съобщено и за сигнали за бомби в Университета по национално и световно стопанство. Серия сигнали затвори и училища в столицата. Сред училищата, в които е постъпил сигнал за взривно устройство са 22-ро СЕУ, 32-ро СУИЧЕ и 18-о СОУ. В някои учебни заведения занятията ще бъдат възстановени онлайн следобед. Сигнали за бомба са постъпили и в 18 СУ "Уилям Гладстон", както и в 1 СУ "Пенчо Славейков". Там учебният процес е преустановен, информираха от Българската национална телевизия.

 

Водещата версия за имейлите със заплахи за взривни устройства в училища е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия, съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Днес междуведомствена комисия започва работа по нов протокол за действие при подобни ситуации. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 2984 |27.03.2023 Руски хакери може да стоят зад сигналите за бомби в училищата у нас . 1| 2852 |16.03.2023 Украйна отчете десетки руски атаки за изминалото денонощие в Донецка област . 0| 2942 |15.03.2023 Ексклузивното предложение на WINBET Холанд vs Интер зарадва десетки клиенти . 2| 2883 |26.02.2023 Десетки мигранти загинаха при инцидент с кораб край Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads