Реклама / Ads
2| 4061 |21.04.2017 НОВИНИ

Разрешиха строителството в Копривщица, но в стар стил

.
В Копривщица ще разрешат строителството на нови сгради, но в определен стил. Това стана ясно днес след общественото обсъждане в града, инициирано от местната община, съобщи trafficnews.
 
Решението идва след големия скандал, при който Общинският съвет в града опита да премахне статута на Копривщица като архитектурно-исторически резерват.

Новият устройствен план на Копривщица не предвижда забрана за строителството, но въвежда изискване за новите сгради. Те трябва да отговарят изцяло на облика на града, който е единственият град музей у нас.

„В Копривщица има много свободни терени, но строителството ще бъде само и единствено с тази архитектура, която всички я знаем и желаем и е залегнала в законовите рамки”, твърди кметът Генчо Герданов.

Екип от проектанти, архитекти и еколози представиха накратко какво включва новият общ устройствен план. Възможности за строителство, каквито искаха общинските съветници, има. Но те трябва да са във синхрон със съществуващата автентична архитектура и може да се строи в града в различни зони, тъй като има различни имоти, които са необитаеми през по-голямата си част.

Освен това охраняемата зона, която също е предвидена в този устройствен план се отнася за зелените площи около града и те трябва да останат, но там също се допуска строителство на сграда до 2 етажа, съобщи Bulgaria ON AIR.

В текста се предвижда и зона, южно от града, където има възможност за строеж. Там обаче сградите ще се използват за складове за развитие на различна промишленост. Те трябва да бъдат с височина до 3 етажа и половина.

Друга спорна тема бе ски лифтът, за който имаше предложения от местните бизнесмени да бъде изграден от тях. Той също бе част от общия устройствен план като проект.

От Регионалния инспекторат по околната среда и водите обаче забраняват изграждането на такава спортна зона край града, тъй като автентичният вид на града трябва да бъде запазен.

Присъстващите на срещата жители се обединиха около мнението, че държавата трябва да поема своя ангажимент като отделя годишно по 400 хил. лева, които да бъдат влагани за развитие както на туризма, така и на различни видове земеделие и животновъдство в Копривщица.

„Застрояването не трябва да минава 2 етажа, 50% остава зелена площ. Това е стилът на възрожденската къща в Копривщица и ние не трябва да преминаваме и сме на мнение, че трябва да се пази и доразвива.”, казва арх. Кънева

Жителите на Копривщица са категорични, че статутът на града като резерват трябва да се запази.

„Трябва да си остане това, защото е град музей и би трябвало да се запази старинният вид”, твърди жител на населеното място.

Новият устройствен план не се харесва на председателя на Общинския съвет, който е на мнение, че градът градът се задъхва.

„Никой не иска да нарушава архитектурата и да разваля облика на града, но единственото редно е да се намери нормалната симбиоза гражданите да не бъдат принуждавани да живеят в 19 век поради простата причина, че това е архитектурно-исторически резерват”, казва Радко Христов – председател на ОбС-Копривщица.

Окончателно решение за новия устройствен плана на града музей Копривщица ще бъде взето в края на месец април.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4167 |10.03.2017 Строителството на ”Турски поток” започва до месеци . 0| 3916 |13.01.2017 Разрешиха целогодишно да се вари ракия . 1| 4089 |04.12.2016 Павлова очаква бум на строителството през 2017 година . 0| 3293 |04.11.2016 Продължва строителството на нов участък от третия лъч на метрото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads