Реклама / Ads
2| 3337 |06.03.2023 НОВИНИ

Разследване на EURACTIV: България „непряко“ е изнесла оръжие за Украйна за поне 1 млрд. долара

.
Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през други държави през последните две години, без Украйна и България дори да се споразумеят за една директна сделка, дори преди войната, установи разследване, проведено от EURACTIV България.
 

От началото на руската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер и министър на икономиката на България Корнелия Нинова повтори, че няма да разреши износа на български оръжия за Украйна, след като даде първото си обещание в телевизионно интервю само четири дни след началото на инвазията.

 

От началото на руската инвазия изпращането на оръжия в разкъсаната от война страна е основна ябълка на раздора между русофилските и прозападните партии в България.

Въпреки че не е имало директна търговия с оръжия, тяхната непряка продажба през октомври 2022 г., вече е установено, че се извършва дори преди началото на конфликта.

 

„За периода 24 февруари 2022 г. – 19 януари 2023 г. не са постъпвали заявления за външнотърговски сделки с украински фирми и държавни институции за разглеждане в Комисията за експортен контрол и съответно не са издавани разрешения за износ за този период“, се казва в отговора. предоставени на EURACTIV от Министерството на икономиката след искане по Закона за достъп до обществена информация.

 

Още преди войната, от началото на 2021 г. до 24 февруари 2022 г., Украйна не е сключвала директни сделки с български оръжейни компании, които са големи износители на произведени по съветски стандарт оръжия и боеприпаси за украинската армия.

Само през миналата година обаче България е изнесла непряко оръжия за Украйна за поне 1 милиард долара.

 

Както повтори Нинова, лидерът на проруските социалисти в България, тя няма да позволи износ на българско оръжие за украинската армия, българската оръжейна индустрия има рекордни продажби в чужбина, основно в Полша и Румъния, откъдето след това се изпраща оръжие в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3557 |04.03.2023 Разследването за ТЕЦ-овете: Реална търговия или злоупотреба? . 53| 8179 |04.03.2023 Съединението се провали. Време ли е за връщане на Източна Румелия и Княжество България? . 3| 3471 |03.03.2023 Папа Франциск, крал Чарлз III, Си Дзинпин и много други лидери поздравиха България за 3 март . 2| 3925 |03.03.2023 „Продължаваме Промяната – Демократична България“ откри предизборната кампания в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads