Реклама / Ads
32| 5794 |05.05.2020 НОВИНИ

Разследване за отравянето на Гебрев и руските тайни служби спечели ”Пулицър”

.
Емилиян Гебрев
Българската журналистка Боряна Джамбазова е част от екипа, направил разследването за действията на руските тайни служби по света и отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, което донесе награда “Пулицър” за международна журналистика на Ню Йорк Таймс. Победителите бяха обявени късно в понеделник вечер българско време.
 

Вестник “Ню Йорк Таймс” спечели най-много награди тази тази година. Изданието бе отличено с  общо три “Пулицър”-а: в категорията за разследваща журналистика бе отличена поредицата на Брайън Розентал, посветена на условията, в които работят таксиметровите шофьори в Ню Йорк, много от които са били принудени да сключат заеми при заробващи условия; в категорията най-добра коментарна рубрика наградата отиде при Никол Хана-Джоунс за есето ѝ “1619”, посветено на робството и на приноса на чернокожите за американската история; а в категорията “международна журналистика” победител е екипът, разработил поредицата “Скритата война на Путин”, посветена на действията на руските тайни служби в няколко държави по света – Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република. 

Част от този екип е и Боряна Джамбазова с нейния принос за  за журналистическото разследване на българска територия, отбелязва АЕЖ. 

 

През декември миналата година “Ню Йорк Таймс” пише за връзката на руските тайни служби с опита за отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Автор на материала е журналистът Майкъл Шуорц, който работи заедно с Боряна Джамбазова при отразяването на темата в София.

 

Боряна Джамбазова е член на Управителния съвет на АЕЖ – България и журналист на свободна практика. Започва да работи като репортер през 2005 г., като пише както за български, така и за чужди медии. Оттогава отразява широк кръг от теми – от актуални политически и икономически събития до социални въпроси и проблеми, свързани с човешките права. Нейни материали са публикувани в New York Times, Economist и Politico Europe. Завършила е бакалавърска степен по журналистика в Софийския университет и магистратура по нови медии в New York University като стипендиант на програма „Фулбрайт“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4960 |30.04.2020 Прокуратурата удължи разследването срещу Местан за катастрофата . 11| 5414 |29.04.2020 Манипулиран ли е от Китай доклад на ЕС за коронавируса? Евродепутати искат разследване . 2| 7236 |27.04.2020 АЕЖ защити журналист, атакуван от медии на Пеевски заради разследване на неговите дарения . 13| 6518 |02.03.2020 Димитър Делчев: Разследването в Барселона е удар върху България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads