Реклама / Ads
5| 5664 |07.05.2020 НОВИНИ

Разследване: САЩ и Европа пласират ненадеждни китайски тестове за COVID-19 за свои с високо качество

.
Източник: Biozek
Разследване на Център за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) разкрива схема, според която големи компании в Европа и САЩ преписват фалшиви бързи тестове от Китай като свое оригинално производство с високо качество.
 

В продължение на няколко дни в края на март Роджер Зекировски от Република Северна Македония имал абсолютно всички симптоми на COVID-19 - висока температура, болки в мускулите и суха кашлица. Но нямал възможност да се добере до лабораторно изследване в държавна болница. Затова решил да посегне към алтернатива, която към онзи момент изглеждала и достатъчно добра - нидерландски бърз тест за коронавирус. Гаранцията за качество идвала от частна клиника. Според нея тестът можел да засече вируса с голяма точност и в рамките на няколко минути.

 

Резултатът бил негативен и Зекировски си тръгнал напълно спокоен от клиниката. 3 дни по-късно 45-годишният мъж бил мъртъв. Официалните резултати от PCR тест потвърдили, че той бил заразен със Sars-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19.

 

Невъзможно е да се каже дали Зекировски е можел да пребори болестта, ако е знаел, че е заразен с коронавирус. Но смъртта му посочва огромен проблем и очертава подводните камъни в нещо, което мнозина посочват като ключово в борбата с коронавируса - бързите тестове за антитела.

 

PCR тестовете са молекулярни и могат да засекат протеини, образувани от SARS-CoV-2. Те обаче отнемат часове или дори дни. Бързите тестове търсят за наличие на антитела, образувани като имунен отговор от човешкия организъм. Резултатите са готови обикновено до 30 минути.

 

Разследване на Център за изследване на копрупцията и организираната престъпност (OCCRP) и негови партньори разкрива сериозен проблем с глобалния пазар на тези бързи тестове. Според него доказано неточни китайски тестове са били преетикирани от големи производители в други държави и продавани като лично производство.

 

Biozek е една от най-малко три марки бързи тестове за коронавирус, пуснати от европейски и американски производители. Тестът се предлага от компанията International Trading BV в Нидерландия. Според рекламите тестът е лично производство. В действителност обаче това е преименуване на популярния китайски тест. Същият, който е доказано неефективен според редица проучвания, които доведоха и до отлив на вече направени поръчки - такива договорки бяха “развенчани” във Великобритания и Испания, например.

 

Въпреки това обаче тестовете продължават да се продават в цял свят като гарантиран европейски продукт.

 

Иначе казано - същите китайски тестове, но под друго име, се използват от здравните служби и правителствата в държави като Испания, Италия, Великобритания, Индонезия, Русия и Ватикана. Някои дори ги продават онлайн на крайни потребители, които са извън здравните системи на страните. Това е в пълно нарушение на законодателството.

 

Китайската фирма Alltest е компанията, базирана в китайския град Ханджоу. Тя е лидер лидер на пазара в производството на тестове за вирусни инфекции, наркотици и бременност. Според частно клинично изследване, направено от самата компания, тестовете са с близо 93% точност. Независими проучвания обаче показват доста по-слаби резултати.


.
Бързи тестове за коронавипрус/ Hangzhou Alltest Biotech

 

Освен всичко, според здравни експерти, с които OCCRP се е свързал, не се спазват някои базови правила при тестването - хората се избират на произволен принцип, не се проследяват, данните им не се записват никъде, което затруднява и “рисуването” на епидемиологичната картина.

 

Въпреки това бързите тестове не са напълно безполезни. Те могат да се използват като скрийнингов механизъм в тандем с PCR тестовете. Дори от самата компания Alltest обявяват напълно публично, че това е и “правилната” употреба на техните тестове. В публична позиция, направена след отмяната на многомилионната поръчка от страна на Великобритания, компанията-производител заявява, че продуктът им не е подходящ за ранен скрийнинг и трябва да бъде използван като “придружаващ метод” заедно с други тестове.

 

От Alltest не са отговорили и на въпроси, отправени от Центъра за изследване на копрупцията и организираната престъпност.

 

Такива фалшиви китайски тестове се продават от други компании в Европа и САЩ. Те са замаскирани под други наименования, но в действителност ефективността им е същата. Разследващи журналисти от OCCRP са успели да проследят тестовете с помощта на ключови данни от първоначалното клинично проучване на Alltest, както и чрез референтния номер на тестовия модел - INCP-402, и вариациите, използвани от Alltest и неговите клиенти. Информацията е била проверена и с помощта на регистрационните документи на компанията и информация в ImportGenius - база данни за внос и износ.

Най-известната компания, която е сменила наименованието на китайския тест, е производителят на Biozek - Inzek International Trading BV. Компанията се намира в град Апелдорн, Нидерландия.


.
Реклама за бърз тест от Нидерландия на българския пазар

 

Доскоро компанията рекламираше тестовете за коронавирус на своята уеб страница. Според нея тестовете са холандски и са произведени спрямо всички европейски стандарти. Това е и ключов фактор за много страни, които са купили количества от тестовете.

 

Измамата обаче била разкрита след отговор на журналистически въпрос, отправен към изпълнителния директор на Inzek International Trading BV - компанията, която разпространява “нидерландския тест”. Директорът признал, че бързите тестове всъщност са произведени от Alltest, но те напълно вярват на китайците. Запитан защо тестовете са рекламирани като холандски на страницата на компанията, Хамид отговори:

 

„Може би има една грешна дума. Може би трябва да поправим това”.

 

Още на следващия ден рекламата била променена още на следващия ден.


.
Твърденията на компанията Biozek / OCCRP

 

Ситуацията обаче не изглежда като малка печатна грешка на страницата на уебсайт.

 

Сделка била направена между фармацевтична компания в Индонезия и нидерландския “производител”. Преди да се направи транзакцията обаче, от индонезийската страна искали да се уверят, че всичко е изрядно. Била направена демонстративна обиколка на “производствената линия” в Нидерландия.

 

Подобни схеми има и в други държави. Компании в Италия и САЩ също преименуват вече познатия китайски тест и го разпространяват като “оригинално производство с гарантирано качество”.

 

Проблемът обаче става още по-голям когато продуктът се предлага директно на крайния потребител. Рекламирането става през социалните мрежи, но не е ясен пътят на доставката. В някои случаи разследващите журналисти са успели да проследят покупко-продажбата, в която участват компании-посредници.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4927 |05.05.2020 Станишев: Под натиска на ПЕС Европа предприе конкретни антикризисни мерки! . 3| 5563 |04.05.2020 Елена Йончева: Кампанията за изкуствения характер на коронавируса може да има много сериозни последствия за Европа . 51| 6826 |03.05.2020 Версията на Европа: Китай и Русия се опитват да подкопаят доверието в ЕС? . 5| 4551 |01.05.2020 ПЕС: Вече 45 млн. души в Европа са безработни, само солидарността може да спаси ЕС!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads