Реклама / Ads
51| 6797 |03.05.2020 НОВИНИ

Версията на Европа: Китай и Русия се опитват да подкопаят доверието в ЕС?

.
Расте напрежението в Европа заради спорния въпрос с коронавируса, дезинформацията и намесата на Китай. Миналата седмица в доклад бе допуснат подобен сценарий, а неговата единствена цел е подкопаване на доверието в ЕС с участието на Русия и Китай.
 

Според информация на американското издание “Ню Йорк Таймс” азиатската държава целенасочено се е опитала да блокира доклад на ЕС за разпространяване на дезинформация, касаеща COVID-19. Това сериозно разбуни духовете в политическите среди на стария континент.

 

Австралия, САЩ и Германия поискаха разследване за началото на епидемията с COVID-19 в Китай. Франция допълни, че остават много неизвестни. В отговор Китай започна мащабна кампания в защита на действията си за контрол на епидемията и обвини западни правителства, че стават „психологически нестабилни“.

 

Последва реакция от Брюксел. Конспиративни теории и дезинформация, свързани с COVID-19 масово се разпространяват на територията на ЕС.

 

“Към момента за абсолютно всички европейски институции и до голяма част за европейските граждани е ясно, че Китай се опитва да намали до някаква степен своята вина за разпространение на вируса. Дори, по-конкретно се опитва да направи така, че да стане основна държава, която да има принос в борбата с него. Точно за това, още преди един месец самата аз публикувах статия, в която ясно казвам, че Русия и Китай произвеждат своята версия на случващото се и това няма нищо общо с реалността, която се случва в Европа”, заяви пред bTV Ева Майдел, която е част от ЕНП, най-голямата парламентарна фракция в Европарламента.

 

По думите и Русия и Китай се опитват да направят това чрез различни видове пропаганда.

 

“Единственото, което виждаме в тяхната пропаганда са един или два самолета, които са пристигнали в Италия с помощите”, смята още Мейдел.

 

“Смятам, че едва ли ще знаем всички детайли, независимо дали те са поискани от Брюксел, Берлин или Вашингтон, просто защото Китай не иска да допусне това. Но вече в крайна сметка имаме информация, че Китай е знаел много по-рано и не е реагирал. Имаме и подозрения, които са обосновани, че са прикривали истински цифри за заразата”, заяви още евродепутатът.

 

За умишленото скриване на епидемията не се говори само на едно място. Документ, изготвен от разузнавателните служби на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова ЗЕландия посочва именно това. Заключението в него е, че укриването на истината от Китай е "нападение срещу международната прозрачност".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5195 |02.05.2020 Пристигна още един самолет с лекарства и предпазни средства от Китай . 9| 5079 |01.05.2020 Китай не допуска СЗО да разследва произхода на коронавируса . 14| 6609 |30.04.2020 Съветът на Европа: Журналистите в България работят в лоша среда, медийната собственост не е прозрачна, а пазарът е завзет от олигарси . 11| 5398 |29.04.2020 Манипулиран ли е от Китай доклад на ЕС за коронавируса? Евродепутати искат разследване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads