Реклама / Ads
1| 3982 |03.02.2017 НОВИНИ

Разследват се далавери за 800 000 лв в „Напоителни системи”

.
Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП образува досъдебно производство срещу ръководни длъжностни лица от „Напоителни системи“ ЕАД за безстопанственост, при условията на продължавано престъпление, от която са значителни вреди за дружеството в размер на повече от 800 000 лева.
 
Това съобщиха от държавното обвинение.

 

Досъдебното производство е образувано по сигнал от изпълнителния директор на държавното дружество, а данните, оценени като достатъчни за започване на разследване, се съдържат в одит, изготвен от Министерство на земеделието и храните.

 

От одитния доклад се установява, че за периода януари 2014 г. – декември 2015 г. са сключвани договори за юридически услуги на обща стойност 790 352 лв. При извършената проверка на сключените договори за правни услуги и правна защита, одитът е констатирал недостатъчна отчетност на извършената работа - към документите за извършено плащане по договорите за адвокатски услуги не е приложено искане/заявка с обосновка за необходимостта от извършване на разхода, както и по какъв начин е изчислена сумата по договора.

 

Голяма част от възнагражденията многократно надвишават определените адвокатски хонорари в Наредба 1 за „минималните размери на адвокатските възнаграждения". В същото време дружеството „Напоителни системи“ ЕАД разполага с четирима юристи.

В същия период са сключвани консултантски договори, по които общо е платена сумата от 55 300 лева без ДДС, без да има реален резултат от изпълнението им. Сред тези договори са: за счетоводни услуги на стойност 16 800 лв., като едновременно с това в държавното дружество е имало 8 счетоводители и финансисти; договор за реклама с абсолютно непозната медия, наречена „Бизнес справочник Струма“ на стойност 48 000 лв. без да е проведена процедура по ЗОП; договор за предоставяне на услуги в областта на човешките ресурси на стойност 19 500 лв. и др.

 

Установено е грубо нарушаване на Закона за обществените поръчки и на финансовата дисциплина.

Тези факти са обосновали извод за това, че ръководни длъжностни лица от „Напоителни системи“Е АД не са положи достатъчно грижи за ръководеното, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни вреди за държавното предприятие.

В хода на разследването ще бъдат изискани вс
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3859 |03.02.2017 Прокуратурата нищи договори в „Напоителни системи” за над 800 хил. лв. . 2| 4480 |20.01.2017 Разследват Външно за самолетни билети . 0| 3645 |17.01.2017 Разследват канадския премиер за ваканция на Бахамите . 3| 6172 |12.12.2016 Синдикален шеф: Експерти от Европа да разследват инцидента в Хитрино

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads