Реклама / Ads
2| 4579 |30.07.2021 НОВИНИ

Разследват депутат от ГЕРБ за купуване на гласове

.
Георги Станков и тортата му с 500-еврови пачки от захарно тесто по случай 55-тия си рожден ден Източник: Facebook
Срещу народния представител от парламентарната група на „ГЕРБ-СДС“ Георги Станков, който през 2018 година отпразнува 55-тия си рожден ден с торта, декорирана с банкноти евро от фондан, е започнало разследване за купуване на гласове, научи ФАКТИ.
 

В началото на юли служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че „в имущества на лица, свързани с ГЕРБ в Хасковско, са намерени списъци с 28 000 избиратели, които по първоначални данни са използвани на предходните избори на 4 април и е подготвено тяхното използване и за изборите, които предстоят в неделя“, имайки предвид изборите на 11 юли.

 

„Вие сами преценете този голям брой избиратели за такъв район като Хасково какво означава“, каза тогава Рашков.

 

Георги Танев Станков е депутат от ГЕРБ последователно в 44-тото, 45-тото и 46-тото Народно събрание.


За първи път народен представител става през 2017 година. И тогава, и в редовните парламентарни избори на 4 април, а след това в предсрочния вот на 11 юли, Станков е кандидат-депутат от 29 МИР в Хасково. През 2017 година е на пето място в листата на ГЕРБ. На 4 април и 11 юли водач на листата на ГЕРБ-СДС в Хасковски избирателен район е министърът на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Борисов – Делян Добрев. Втори в листата в двата поредни вота беше именно Станков.

 

Любопитното в случая на Георги Станков, по прякор Жоро Пъската, е, че той се оказа любимец на нацията с рекордния брой преференциален вот, който получи на изборите на 4 април. Тук любопитна е също играта на думи, която се получава от факта, че при обявяването на листата си за изборите на 11 юли от ГЕРБ посочват като настоящо населено място на д-р Станков град Любимец.

Рекордният брой преференции на Станков от 4 април е 13 655.

Кариерата на Станков в българския политически живот започва в СДС, след това е част от НДСВ, накрая станал член на ГЕРБ. При първия си избор за народен представител е председател на общинското звено на партията.

Докато на 4 април ветеринарят се оказа най-обичаният политик в България с най-много преференции, на 11 юли той получи около 10 хиляди гласа по-малко. По-конкретно 3676 гласа.

 

Дори и без да имаме предвид неофициалната информация, че срещу него тече разследване за купуване на гласове, преференциалният вот за един и същ кандидат, който се срива така рязко само в период от няколко месеца, повдига въпроса има ли нещо нередно по отношение на вота за Станков на 4 април. Информацията на министър Рашков за нередности именно в Хасково също повдига съответния въпрос купувани ли са гласове в полза на Георги Станков.

 

До момента работата на Станков в 46-тото Народно събрание се изразява в две законодателни инициативи. Първо, той е сред вносителите на Проект на решение за създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-то народно събрание, постъпил на 23 юли. Вносители са общо 24 депутати от ГЕРБ-СДС, сред които Десислава Атанасова, Александър Ненков, Николина Ангелкова, Даниел Митов и Младен Маринов.

 

Втората инициатива е постъпила по-рано днес. Става дума за внесен Проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на защитената територия "Колокита" в полуостров "Буджака", попадащ в териториалния обхват на община Созопол. Проектът този път е внесен от 56 народни представители от „ГЕРБ-СДС“. Цялата парламентарна група е от 63 души.

Изказвания, въпроси, участие в комисии няма.

 

Вносител на въпросните проекти, освен Станков, е също и Славена Димитрова Точева, народен представител от „ГЕРБ-СДС“. Точева беше депутат също и в 45-тото Народно събрание. И на 4 април, и на 11 юли тя беше избрана от 3 МИР във Варна. Точева, подобно на Станков, претърпя срив в преференциите за себе си от 4 април до 11 юли. На 4 април тя получи 6 805, докато на 11 юли – 2640 гласа.

 

И в случая на Станков, и в този на Точева стои въпросът каква е ролята на машинното гласуване в спада на преференциалния вот за тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 41326 |30.07.2021 Дончева: В името на „хумора, сатирата и забавата“ ГЕРБ да внесат закон, който да санкционира всякакво споменаване на Борисов . 4| 8996 |30.07.2021 Рашков - трън в очите на ГЕРБ: Манев се чуди до последно като министър ли ще привиква хора на разпити . 15| 3321 |30.07.2021 ГЕРБ иска на президентските избори да се гласува и с машини, и на хартия . 3| 4368 |30.07.2021 Бойко Рашков с ново изслушване пред депутатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads