Сряда, 28 Юни 2017, 05:10
Frognews
0| 3644 |28.09.2016

Разследват проф. Ваньо Митев

.
проф. Ваньо Митев
Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев за безстопанственост и престъпления по служба. Разследването е въз основа на предварителен одитен доклад на университета, изготвен от Министерство на образованието, получен в прокуратурата.

Според доклада Митев е предприел действия по незаконосъобразно премахване на Студентски стол № 8 чрез провеждане на открита процедура на избор на изпълнител. Установено е, че имотът представлява публична държавна собственост и затова процедурата по премахването му е трябвало да бъде извършена след решение на Министерски съвет. Без такова решение и въпреки становището на областния управител на София, че то е необходимо, бившият ректор на МУ - София е предприел действия по разрушаването на студентския стол.

 

Предмет на разследването са и сключените от Ваньо Митев договори за провеждане на обучение на чуждестранни студенти в центрове за предклинично обучение в Швейцария, Германия и Кипър, което е нарушение на Правилника за устройството и дейността на Университета.

 

Установено е, че в периода 2014-2016 година той е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти, които са приети да се обучават без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език. За всеки един от тях е събирана такса по 1000 евро годишно, а след втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България, като таксата за обучение за третата и следващите години е в размер на 8 000 евро. От прокуратурата определят като необосновано ниска таксата за обучение на тези студенти в първите две години, цитира БНР.

 

Данните за безстопанственост се извеждат и от констатациите за изразходвани бюджетни средства за командировки на бившия ректор на МУ-София до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул, без да има реална възвращаемост за университета. Предмет на разследването ще бъде и закупуването на лек автомобил с висока проходимост през 2014г. на стойност 177 108 лв.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Влак дерайлира в Ню Йорк 0| 2491 |27.06.2017 . ДСБ иска парламента да разследва корупционни практики в кабинета 0| 2763 |27.06.2017 . Павлова се сближила с Боршош, благодари на Борисов за НДК 6| 3066 |27.06.2017 . Герджиков: Посъветвахме се с Радев за изтребителите 0| 2713 |27.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах