Реклама / Ads
32| 5993 |19.06.2020 НОВИНИ

Прокуратурата проверява секретар на президента заради чат с Пламен Бобоков

.
Разследват секретаря по правни въпроси на президента Румен Радев за търговия с влияние заради чатове с бизнесмена Пламен Бобоков. Под прицела е попаднал и прокурор от Окръжна прокуратура - Русе. Бобоков е обвиняем за участие в ОПГ заради скандала БоклукГейт, който доведе и до задържането на вече бившия зам.министър от МОСВ Красимир Живков.

Специализираната прокуратура разпространи снимки от чатове от телефона на Пламен Бобоков, на които се вижда, че бизнесменът е комуникирал с различни длъжностни лица. Сред тях са хора с имунитет, висши държавни служители и подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратура, като според официалното съобщение “част от тях се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност”.


Не се изключва възможността въпросното лице, което прокуратурата споменава, да е Васил Божков. В съобщението на обвинението обаче не се посочва нищо друго - нито има доказателства за въпросната комуникация, нито пък дали има извършено престъпление, което да има общо с въпросната кореспонденция. 


Основно под прицела на прокуратурата е Пламен Узунов - секретар по правни въпроси на президента Румен Радев, който си е кореспондирал с Пламен Бобоков. Към момента са извършени претърсвания и изземвания, като предстои да стане ясно дали те са достатъчни за ангажиране на наказателна отговорност. 


Ето и какво посочват от прокуратурата 


“На 7.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“. В отговор П.Б. пише: Разбрах“. На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“.


На 03.01.2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща на П.Б. линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г.


(първият работен ден на годината). Видно от публикуваното на интернет страницата на съда решение, същото е идентично с текста, изпратен от “Prezident-Pl. Uzunov” в 16.20 ч. още на 27.12.2018 г.”


Заедно с Узунов под прицела на прокуратурата е и още едно лице  - прокурор Николай Николов от Окръжна прокуратура – Русе. Комуникацията между двамата е проведена в края на м. ноември и началото м. декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.


Всички снимки от разговорите може да видите тук.

 

Междувременно стана ясно още, че Специализираната прокуратура е поискала и постоянан арест за Пламен Бобоков. Мотивът е именно контактите му с представители на президентската институция, изпълнителната власт и магистрати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6433 |17.06.2020 Иван Гешев: Главната цел на скандалите и снимките е да се унищожи прокуратурата . 8| 5483 |17.06.2020 НСО ще се проверява за снимките от спалнята на Борисов . 51| 8214 |17.06.2020 Борисов ли говори в скандалния запис? Прокуратурата се самосезира да провери . 3| 4645 |17.06.2020 Спецпрокуратурата отново влиза в офиси на ”Приста ойл”?
Реклама / Ads