Реклама / Ads
43| 8829 |13.06.2023 НОВИНИ

Развръзката е близо, ГЩ на Украйна избира място за настъпление със стотици танкове

.
Очаква се украинско настъпление с танкове
Военният експерт Михаил Жирохов разказа пред Current Time за загубите на украинска и руска техника и хода на войната. Развръзката е близо, ГЩ на Украйна избира основното място на настъплението, смята той.
 

– Разбирате ли какво се случва на фронта в Запорожка и Донецка област в момента?

 

- Абсолютно сигурно е, че не разполагам с цялата информация, както всеки друг цивилен. Цялата пълнота на информацията е в Генералния щаб. Но е очевидно, че активната фаза на настъпателните действия е започнала, но самото настъпление още не сме го видели, защото самото настъпление ще бъде стотици танкове, десетки артилерийски системи. Сега всички тези загуби, цялата офанзива се извършва с ограничени сили.

 

- Ако говорим за техника, следователите пишат , че Украйна вече е загубила два танка Leopard, четири бойни машини на пехотата Bradley. А на сутринта във финландската преса се появи информация, че въоръжените сили на Украйна са загубили дори не два, а три танка „Леопард“. Как да оценим тези загуби? Знам, че украинските социални мрежи буквално кипяха през уикенда заради това. Всичко това беше обсъдено. Колко значителни са загубите от такова количество техника?

 

- Трябва да се каже, че това са незначителни загуби на техника на фона на цялото настъпление. И те могат да бъдат заменени доста бързо. Буквално днес Белият дом обявява нова партида военна помощ, която ще включва допълнително количество Bradley за замяна на повредените и инвалидизираните, доста голям брой Strykers и боеприпаси. Затова не бих си правил изводи от един или два неуспешни епизода, защото всяка офанзива е съпроводена със загуба на техника, за съжаление, загуба на личен състав. Но това не се отразява на общия ход на военните действия.

 

- А какъв е общият курс сега, според вас?

 

- Развръзката наближава в смисъл, че сега Генералният щаб на Украйна решава избора на основен обект за настъпление. Това, което виждаме сега, е просто подобряване на тактическите позиции и изрязване на така наречения Времевски издатък. По-нататък ще стане по-ясно накъде ще се развие настъплението на украинската армия.


- Тоест това все още не е масирана контраофанзива, която беше обявена?

 

- Абсолютно не. От гледна точка на числеността на участващите сили и средства, това все още не се равнява на широкомащабно настъпление.

 

 

- Мащабно настъпление означава у,частие на стотици танковне?


- Поне десетки. Това, което виждаме сега, са четири или пет, максимумът, който се видя на видеото от проруски източници, е осем танка. Това дори не е танкова рота и дори не е танков батальон, който винаги се използва за широкомащабно настъпление.

 

– Каква е най-общо тактическата задача на украинската армия? Какво трябва да направи украинската армия? Трябва ли сега да удари с артилерия в някой далечен тил на руската армия?


- Наблюдава се поразяване на с артилерия, дори ако разчитаме на официалните данни на Генералния щаб. Поражението на логистиката има смисъл само ден или два преди мащабна офанзива. Няма смисъл да се подкопава железопътната линия за седмица или две, защото е доста лесно да се възстанови. Няма смисъл да се рушат мостове за една седмица, защото наблизо се хвърля понтон и това също се прави доста бързо. Има смисъл само да се нанася масивен удар на ден с прехода към широкомащабно настъпление.


– През уикенда във Фейсбук публикувахте карти с данни, че е имало взривове на железницата в Крим. Публикувахте местата , където е взривена ж.п. Колко важно е това в контекста на контранастъплението? Когато има масирана контраофанзива, ще има ли още повече такива атаки срещу инфраструктура?


- Железницата в окупирания Крим е много уязвима, защото има буквално един-два клона, на които се крепи снабдяването на цялата брегова групировка на руската армия. Следователно това, което видяхме, е едно такова загряване, тест на руснаците. И не е в голям мащаб. Но вече е очевидно, че именно железницата ще се превърне в основна цел за саботаж и за унищожаване с далекобойни оръжия.


- Това е удар по военната инфраструктура, така че руските военни да не могат да доставят оръжие. Искам да ви попитам и за още нещо. В руските провоенни телеграм канали се появиха съобщения за смъртта на началника на щаба на руската 35-а армия генерал-майор Сергей Горячев. Той загива, както се казва, в резултат на ракетна атака от въоръжените сили на Украйна в посока Запорожие. Можете ли да обясните колко висок е рангът на военачалника? Какво означава фактът, че е загинал, както се казва, в резултат на ракетен удар?

 

– Всички знаем, че през уикенда беше извършен мащабен ракетен удар по Арабатската коса. Там очевидно са били командните структури на 35-а армия. Относно унищожаването на конкретен генерал – за личности не бих говорил. Необходимо е да се подчертае, че до генерала обикновено умират полковници, подполковници и майори, които осигуряват щабната дейност. Следователно подобна атака срещу командния пункт на 35-та армия преди голямо настъпление е много сериозна заявка за успех. Защото сега ще бъде много трудно да се контролират дори на по-ниските служители, защото всичко е свързано по правило с човешкия фактор и този човешки фактор вече е излязъл от чата, да кажем така.

 

"Настоящее время", превод Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2447 |13.06.2023 Уол Стрийт Джърнъл: САЩ ще предоставят снаряди с обеднен уран на Украйна . 1| 2447 |13.06.2023 Изпращаме храна и консумативи за пострадалите от наводненията животни в Украйна . 6| 2591 |13.06.2023 Германия няма да може да замени всички бойни танкове ”Леопард” 2, повредени в Украйна . 1| 2664 |12.06.2023 Украйна: Нивото на водата в басейните за охлаждане на реакторите на Запорожката АЕЦ е стабилно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads