Реклама / Ads
35| 3412 |30.03.2023 НОВИНИ

ЕС реабилитира ядрената енергетика, залага и на енергия от възобновяеми източници

.
Брюксел реабилитира на ядрената енергетика Източник: БГНЕС
Европейският съюз най-сетне си даде сметка, че след като успешно сведе енергийната си зависимост от Москва до санитарния минимум, може да изпадне в нова зависимост. Например – от Съединените щати, Азербайджан, Алжир и всички останали държави, с които на пожар държавите членки сключиха споразумения миналата есен.
 

След като спаси положението за момента, Брюксел се ориентира към дългосрочната перспектива – възобновяемите източници, които – според единодушно одобрената Зелена сделка, трябва да заиграят все по-голяма роля в националните енергийни миксове.

 

Европейската комисия, шведското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент решиха късно вечерта в сряда, че до 2030 г. държавите членки на ЕС трябва да получават 42.5 на сто от енергията си от възобновяеми източници като вятър и слънце.

 

Досега целта беше след 17 години блокът да произвежда 32% от енергията, която потребява, от възобновяеми източници.

 

Споразумението призовава и за по-бързи процедури за издаване на разрешителни на ниво ЕС, както и възможността държавите да намалят с 20% възобновяемия водород, използван от индустрията. Това може да става при определени условия, например – вместо възобновяем бъде използван „нисковъглероден водород“.  

 

За да постигне на новата цел, ЕС се нуждае от допълнителни инвестиции в размер на 113 милиарда евро.

 

Другого важно решение, взето в Брюксел, бе реабилитирането на ядрената енергетика като средство за декарбонизация на блока.

 

Франция в последния момент поиска да получи признание за технологията, която смята за почти равна на вятърната и слънчевата. Страната си спечели някои отстъпки, позволявайки на ключовия си ядрен сектор да играе ключова роля в производството на водород, нужен за декарбонизирането на тежката индустрията.

 

България този път е на страната на победителите.

 

По принцип страните от блока са разделени на два лагера – проядрен алианс, който включва Франция, България, Хърватия, Чехия, Финландия, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения, а другата група – на поддръжниците на възобновимите източници, е водена от Германия.

 

Брюксел успя да помири Германия и Франция, чийто раздор бе на път да провали срещата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3308 |30.03.2023 Нобелистът Муратов: Путин рекламира ядрената война като храна за домашни любимци . 5| 3269 |26.03.2023 Спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН иска Украйна заради ядрената заплаха на Путин . 8| 3145 |28.02.2023 Ще си сътрудничим с Украйна на газовия пазар и в ядрената енергетика . 3| 2966 |23.02.2023 Тодор Тагарев: Русия размахва ядрената тояга поради ограничените опции, с които разполага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads