Реклама / Ads
3| 2965 |23.02.2023 НОВИНИ

Тодор Тагарев: Русия размахва ядрената тояга поради ограничените опции, с които разполага

.
Тодор Тагарев
Русия отново размахва ядрената тояга поради все по-ограничени опции, с които Путин разполага. Това заяви пред БНР военният експерт и бивш зам.-министър на отбраната Тодор Тагарев.
 

По думите му Западът е показал неочаквано ниво на интегритет и на обединеност около разбирането за това какво означава руската агресия към Украйна и как трябва да се действа срещу нея. Според него зад Русия не съществува толкова монолитен блок. Китай и Индия имат своите интереси и няма да рискуват да си развалят добрите търговски отношения със западните страни, добави той.


Тагарев посочи, че с ядрените заплахи Путин изглежда все по-слаб и неубедителен. Той поясни, че независимо от количеството на ядрени бойни глави, Русия е икономическо джудже. Под въздействието на санкциите може би ще продължи да се свива и аз не изключвам до 2 години и икономиката на Полша да надмине руската, по БВП. Нищо добро не очаква Русия при постоянното изоставане в технологиите и зависимост от доставки отвън на критични елементи за създаване на нов тип въоръжение, добави бившият министър.


Според Тагарев Русия нарушава не само демокрацията и сигурността на свободния свят, но и разрушава основите на глобалната архитектура за сигурност. Тя е страна от Съвета за сигурност на ООН, който е основният инструмент за гарантиране на глобалната сигурност, а нападна друга независима страна. Русия руши международните норми, които е призвана да спазва и да търси начини да бъдат спазвани, каза още той.


Тагарев изтъкна, че в България има сериозно разминаване с европейската политика относно разбирането дали трябва да даряваме въоръжение и боеприпаси на Украйна. По думите му това не е позицията на голямата част от българите, а е позиция на отделни политици, водени от президента Румен Радев, които вече в доста продължителен период управляват страната без парламентарен контрол и без да се съобразяват с решенията на Народното събрание.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 3809 |23.02.2023 Евробарометър: Българите - последни в ЕС по подкрепа за санкции срещу Русия и помощта за Украйна . 0| 3129 |23.02.2023 Дмитро Кулеба посочи, че Киев няма да използва изтребителите от Запада за поразяване на цели в Русия . 6| 2979 |23.02.2023 Британското разузнаване: Русия готви нова офанзива край Угледар . 19| 5994 |23.02.2023 Ядрените ракети на Русия - митове и реалност. Измама ли са заплахите на Путин?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads