Реклама / Ads
22| 3810 |23.02.2023 НОВИНИ

Евробарометър: Българите - последни в ЕС по подкрепа за санкции срещу Русия и помощта за Украйна

.
България е на последно място в Европейския съюз по подкрепа за налагането на икономически санкции на руското правителство, предприятия и физически лица заради войната в Украйна, показват данни от проучване на Евробарометър, публикувано днес. На другия полюс са Швеция и Дания с най-голяма подкрепа за Украйна и санкции срещу Русия.
 

Докато средно в ЕС 74% от анкетираните подкрепят налагането на санкциите, в България одобрение изразяват 47 на сто, най-ниският процент в блока след Словакия (49%) и Кипър (53%).

 

Българите са на последните места по одобрение и за други мерки в подкрепа на Украйна. Предоставянето на хуманитарна помощ на засегнатите от войната одобряват 81%, като след България е единствено Румъния (71%). Средно в ЕС одобрението възлиза на 91%.

 

Осемдесет и осем процента в Европейския съюз (73% в България) подкрепят приема в съюза на хора, бягащи от войната. И по този показател България е на едно от последните места, като по-ниска е подкрепата само в Чехия и Румъния (и двете по 72%). Отново в България е най-висок делът на далите отговор "Не знам" - 8 на сто.

 


Докато средно за ЕС 77% одобряват предоставянето на финансова подкрепа на Украйна, в България едва 55% са за такава помощ, следвана единствено от Словакия (53%).

 


Европейците подкрепят в голяма степен забраната руски държавни медии да излъчват в ЕС (67%), но повечето българи не са съгласни с тази мярка - 39% я одобряват (на последно място в ЕС), 45% са против нея.

 


В ЕС 65% от анкетираните одобряват финансирането от страна на съюза на купуването и доставката на военно оборудване за Украйна, но България отново е последна сред държавите членки по подкрепа за този въпрос - 33 на сто са "за", а 57 на сто - "против".


ЕС предприе серия от действия в отговор на руската инвазия в Украйна. В каква степен сте съгласни или не със следните действия?
Финансиране от страна на съюза на купуването и доставката на военно оборудване за Украйна.


Голяма част от гражданите на ЕС (84 %) са съгласни, че ЕС следва да намали зависимостта си от руски източници на енергия възможно най-бързо, но България е предпоследна по процент на мислещите по този начин (65 на сто), следвана единствено от Словакия (55%). Дванадесет процента от българите не знаят дали това трябва да стане - най-висок процент в ЕС, предпочели този отговор.


Повече от половината от всички анкетирани са доволни от отговора на ЕС (56%; 48% в България), 38% (42% в България).


Удовлетворението от отговора на националното правителство е почти толкова високо, като 55% казват, че са доволни (34%). Четирима от десет са недоволни (58% в България). В България, Словакия и Гърция е най-ниският процент на доволните, по 34% първите две и 33% - последната.


В България проучването е проведено от Kantar TNS BBSS сред 1033 души в периода 12 януари - 1 февруари 2023 г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3117 |22.02.2023 Гълъб Донев: Последните промените в Изборния кодекс създават неясноти и трудности . 5| 3017 |19.02.2023 Румен Радев: За 150г. почитта на българите към Васил Левски остана свята . 0| 3344 |15.02.2023 Иван Шишков: До няколко месеца ще започне строителството на последния участък на АМ ”Европа” . 10| 2971 |14.02.2023 Андрей Гюров: С вота си българите ще кажем кои от „Магнитски“ позорят държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads