Реклама / Ads
0| 5468 |10.04.2022 НОВИНИ

Реакции след оттеглянето на Гюров от надпреварата за БНБ

.
Андрей Гюров Източник: БГНЕС
Реакциите, след като депутатът от „Продължаваме Промяната“ обяви, че се отказва от надпреварата за гуверньор на Българската народна банка, не закъсняха. Ето какво смятат политици и общественици:
 

„Поздравявам Андрей Гюров и ПП за решението. И БНБ не е някаква средновековна крепост, че да се водят битки за нея. Все още има време да се оттегли и Каримански, за да потърсим после безспорна фигура с висок професионален авторитет в банковите среди. Уважавам и двамата, много способни колеги са, но всеки е длъжен да има добра преценка и за мястото, и за момента на реализация на амбициите си. Надявам се да продължим да работим успешно заедно в Народното събрание“, написа в профила си във Фейсбук Кристиан Вигенин от БСП.

 

 

Деница Сачева от ГЕРБ не знае откъде идва тази презумпция, че опозицията ще определи гуверньора на Българската народна банка: “Нямаме взето решение, не сме взимали страна дали бихме подкрепили или не някой от двамата кандидати, това е опит на Кирил Петков да избяга от нещо, което може да бъде наречено провал. Това е провал на управлението начинът по който се опитаха изберат управител на БНБ - процедурата се политизира, на моменти дори я криминализираха с тези странни есемеси. Редно е да признаят, че се провалиха като коалиция“, коментира тя пред БНТ.

 

„Оттеглянето на Андрей Гюров е едно държавническо мислене. Самата идея да се избере гуверньор на БНБ с гласовете на опозицията - на ГЕРБ и ДПС, е в разрез за нашите разбирания за нулева толерантност към корупцията“, заяви след нея депутатът от ПП Венко Сабрутев и отрече твърдението на Деница Сачева, че управляващите са се провалили с избора. Той уточни, че „Продължаваме Промяната“ са предложили на Любомир Каримански да стане представител на България в Световната банка: „Моите думи бяха: Търсим win-win решение, според мен най-правилният подход е коалицията да излезе с нов кандидат, който да обедини вота на всички народни представители. Неговият отговор беше: Трябва да говоря със Слави Трифонов и с Тошко Йорданов“. Според него ще е държавническо от страна и на ИТН да оттеглят кандидатурата си, като подчерта, че тя не подкрепена нито от ПП, нито от коалиционните партньори, нито от част от опозицията.

 

„Г-н Каримански е кандидат на „Има такъв народ“ за гуверньор на БНБ и и ние стоим зад тази кандидатура. Слушах изявлението на министър-председателя и точната дума за това, което правят Кирил Петков, Асен Василев и ПП, е политически рекет върху ИТН, върху Министерството на регионалното развитие, върху всеки един шофьор - говоря за строителните фирми“, заяви Тошко Йорданов преди началото на коалиционния съвет. 

 

„Няма никаква причина да отгегляМ кандидатурата на Любомир Каримански“ за управител на БНБ. Това пише в нов фейсбук статус самодържецът на ИТН Слави Трифонов. Дори само това изречение да вземем от поредния му залп на инат срещу ПП - след като Андрей Гюров се оттегли от надпреварата, и се абстрахираме от другите аспекти на казуса, който може да събори коалицията, нещата са повече от ясни. ИТН си остава вождистка партия и няма особени шансове при следващите, предсрочни избори“, прогнозира Иво Инджов.

 

 

„Гюров оттегли кандидатурата си, макар преди три дни да твърдеше, ще няма причина да обмисля да го направи. Сега какво ще спре Каримански да получи ключов пост в БНБ, от който няма да можем с чук и длето да го избием? Защото няма да е чувството на неудобство и свян у ИТН“, пише Мария Спирова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3581 |10.04.2022 Експлозии в Днипро: Летището е напълно разрушено след нов ракетен обстрел . 0| 8233 |10.04.2022 Да се хванеш за главата: Руският и западният вариант на новините през последното денонощие . 0| 4029 |10.04.2022 Камен Донев: В следващия си клип министър Атанасов да скочи през прозореца . 0| 3253 |10.04.2022 Министърът на културата с първи коментар след селфито от кабинета /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads