Реклама / Ads
0| 2326 |09.08.2024 НОВИНИ

Реакциите на политиците - какво смятат за новия служебен премиер?

.
Президентът Румен Радев обяви дата за предсрочни избори. Те ще се проведат на 20 октомври. Служебен кабинет Горица Грънчарова-Кожарева трябва да представи до 19 август.
 

„Щом е получила доверието на президента от толкова много кандидати, пожелавам ѝ успех". Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който коментира номинацията на заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева за служебен министър-председател.





„Това е избрал президентът, как да го коментирам? Лично аз не я познавам. Когато я избирахме за Сметната палата, тя беше от квотата на БСП“, посочи Борисов.

 

„Мнението ми от вчера до днес не се е променило. Служебното правителство има свои ангажименти - да си ги изпълняват. Ролята на партиите е да спечелят изборите“, допълни той.

 

„Това, което за мен е много важно, е дали Горица Грънчарова-Кожарева ще работи за честни избори и за България, или ще изпълнява нечии поръчки". Това коментира пред журналисти в парламента Кирил Петков от ПП-ДБ, минути след обявяването на номинацията на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен министър-председател.

 

"Има един много ясен тест – кой ще бъде МВР министърът. Ако той се казва Калин Стоянов, Атанас Илков или Стоян Темелакиев, за мен тоова ще означава, че Делян Пеевски е назначавал министрите в този кабинет. Ако е някой друг – тогава има шанс", каза още Петков.

 

„Не познавам Горица Грънчарова, нека да видим какво ще прави". Това каза председателят на ДПС Делян Пеевски.

 

„Убеден съм, че ще има опит за овладяване на МВР и цялото електронно управление", каза още Пеевски. 

 

„Никой не може да се бърка, надявам се да няма намеса. Но имам усещането, че ще бъде направен такъв опит", добави политикът. И пожела на новия служебен премиер да устои на огромния натиск, който, по думите му, ще се стовари върху нея. Делян Пеевски смята, че Горица Грънчарова ще бъде „зверски натискана от кръга около Румен Радев и от самия президент“.





"За нас тази фигура не е подходяща да застане начело на държавата", заяви пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов за номинацията на заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова - Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. 

 

Според лидера на „Възраждане“ Горица Грънчарова–Кожарева не може да бъде „разглеждана като самостоятелен фактор“ и не взима решенията сама.

 

„След като президентът е преценил, че тя може да изпълнява функциите на служебен премиер, смятаме, че ще сформира нужния кабинет. Така председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов коментира пред журналисти предложението на президента Румен Радев за Горица Грънчарова-Кожарева за служебен министър-председател.

 

„За нас е важно да бъдат честни и почтени изборите, защото в крайна сметка основната функция на служебния кабинет е именно тази", добави депутатът. И припомни, че на консултациите при президента са поставили въпроса за номиниране на български еврокомисар, тъй като крайният срок е 30 август.

 

„Надяваме се да има по възможност безпристрастно отношение и добра организация на изборите, но президентът в случая няма кой знае какъв избор. Така коментира пред журналисти в парламента номинацията на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер Станислав Балабанов от ПГ на „Има такъв народ“(ИТН).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2188 |09.08.2024 Радев възложи на Грънчарова да състави кабинет. Говори за 20 октомври като дата за избори . 4| 2744 |09.08.2024 Полковник Вили Цуров: Събитията в Курск - много добре подготвена операция . 0| 2296 |09.08.2024 Експерт: И Хърватия въведе еврото, нямаше спекулативни бумове . 0| 2255 |09.08.2024 Депутатите изслушват министър Николов, питат за един милиард лева за ремонти на язовири /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads