Реклама / Ads
5| 3102 |10.05.2023 НОВИНИ

Реакциите в НС след обявената номинация на Мария Габриел за премиер

.
Източник: личен архив
Номинацията на ГЕРБ на еврокомисаря Мария Габриел за премиер с първия проучвателен мандат не срещна всеобщо одобрение и повдигна отново въпросите за приоритетите и моделът на управление, който ще очертаят от първата политическа сила ГЕРБ-СДС. Основният им опонент "Продължава промяната – Демократична България" отново потвърди позицията да не подкрепи премиер и кабинет, излъчен от ГЕРБ.
 

Разнопосочни реакции в Народното събрание предизвика обявената номинация на Мария Габриел и непримирима позиция на втората по големина коалиция ПП-ДБ, към

която ГЕРБ – СДС отправиха искане за подкрепа за програмно правителство.

 

Депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер приветства качествата на еврокомисаря Габриел, но подчерта принципната позиция на коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" да не подкрепят премиер и правителство, излъчен с  първия мандат:

 

"Личността в този случай няма значение, защото Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който е изпълнявал достойно своите задължения, но въпросът е принципен."

 

ДПС и БСП се разделиха в мнението си за това дали е добър подходът на ГЕРБ.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ той е правилен и нужен диалог за решаване на политическата криза.

 

"Трябва да се седне на масата, да се преговаря, да се намери първо изход на политическата криза, за да преодоляваме останалите кризи."

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оспори подхода на ГЕРБ – първо да посочат премиер, като отказа да коментира личните качества на Мария Габриел.

"Уви, той (Бойко Борисов – б.р. ) обърна пирамидата и започва пак обратно - първо премиерът, пък след това какво ще се прави. Така че ние очакваме ред в хаоса да сложат, защото с този ход продължат да задълбочават хаоса. Трябваше по друг начин да се подходи."

 

Нинова вече обяви, че от БСП са получили покана за среща утре с Мария Габриел и представители на ГЕРБ и ще се отзоват. Такива покани са отправени и към другите политически сили, повечето от които заявиха, че също ще ги уважат

На този фон лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов оспори номинацията на ГЕРБ Мария Габриел за премиер.

 

"Ние нямаме нужда от соросоидни комсомолци, които да се упражняват в управлението на страната. Забелязваме като че ли по-скоро едно симулиране на желание за съставяне на кабинет и на правителството."

 

От "Има такъв народ" коментираха с одобрение кандидатурата на Мария Габриел за премиер с първия мандат, като изтъкнаха добрата ѝ биография.

 

Секретарят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Станислав Балабанов обаче обърна внимание:

 

"Това може би е добър знак към нашите европейски, едно такова предложение, но това нищо не означава. Подкрепа за евентуален кабинет с мандата на ГЕРБ минава през задълбочени разговори по отношение на програми и приоритети."

 

Балабанов заяви още, че в изострената политическа ситуация най-добре е да се състави кабинет на споделените отговорности, предаде БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2674 |10.05.2023 След специална инвитро процедура: Бебе с ДНК от 3-ма родители се роди във Великобритания . 0| 2722 |10.05.2023 COVID-19: Нови 222 болни за последното денонощие у нас . 0| 2736 |09.05.2023 Протестите на „Сливница” след смъртта на Явор и Ани продължават и днес . 9| 3294 |09.05.2023 След признанията на адв. Чингарова: Прокуратурата подхваща кметските избори от 2015 г. в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads