Реклама / Ads
2| 3041 |03.03.2023 НОВИНИ

Реджеп Ердоган запазва подкрепата си дори и след земетресенията

.
Източник: личен архив
Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп Ердоган изглежда в голяма степен запазва подкрепата си след земетресенията миналия месец въпреки критиките за първоначалните реакции на властите на бедствието.
 

Това сочат резултатите от две социологически проучвания тази седмица, за които съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Земетресението не е довело до отслабване на правителството, както опозицията очакваше", казва пред Йозер Сенджар, ръководител на социологическата компания Метропол.

 

Данните от социологическите проучвания на неговата компания дават преднина на Републиканския алианс на Ердоган с националистическия лидер Девлет Бахчели, въпреки че коалицията е загубила няколко процентни пункта от подкрепата си в сравнение с януари.

 

Ердоган публично призна проблемите в първите дни, но след това защити реакцията на своето правителство. Той обеща бързо да възстанови домовете - обещание, което вероятно ще му помогне да запази подкрепата си сред избирателите, казва Мехмет Али Кулат, ръководител на социологическата агенция MAK.

 

"Когато хората преживяват такова бедствие, ние виждаме психологически реакции в продължение на няколко дни и това е насочено към правителството. След като минат 15-20 дни, те остават близо до този, който обещае да възстанови срутената им къща или работно място.

 

Това може да бъде предимство за правителството", казва Кулат.

 

В проучванията, проведени след земетресението, подкрепата за алианса на Ердоган и Партията на националистическото действие на Бахчели, се движи около 40-41 процента, посочи още Кулат.

 

Проучване, осъществено от Istanbul Economics Research между 16 и 20 февруари с 2000 участници, показва леко увеличение за резултатите на Ердоган с 0,1 пункта спрямо януари.

 

Тридесет и четири процента от анкетираните, заявяват, че строителните предприемачи са най-отговорни за щетите от земетресенията, докато 28 на сто обвиняват правителството.

 

Гласоподавателите на ПСР в преобладаващата си част обвиняват строителните предприемачи за трагедията, поради което загубата на подкрепа в управляващата партия е ограничена, коментира Сенджар.

 

Изследване на ТЕАМ, осъществено сред 1930 души на 19-20 февруари, сочи, че Републиканският алианс на Ердоган и Бахчели запазва нивото си на подкрепа на около 44 на сто след земетресенията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3320 |01.03.2023 Ердоган последван от волята на Аллах: Вотът за президент и парламент ще е на 14 май . 3| 3094 |27.02.2023 Ердоган се извини на пострадалите от земетресенията в Турция . 8| 3129 |24.02.2023 БСП прави общонационална подписка за запазване на Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София . 1| 3279 |19.02.2023 Ердоган е признателен на България за подкрепата след земетресенията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads