Реклама / Ads
0| 3026 |11.08.2022 НОВИНИ

Регионалният министър: Смених ръководството на АПИ, защото у мен остана съмнение, че са междинна структура

.
Арх. Иван Шишков
„С цялостното си поведение и с цял си работа, която са правили, у мен остава съмнение, че не са изцяло от страната на възложителя, а са една междинна структура. Затова сменихме ръководството на АПИ“, разкри пред журналисти министърът на регионалното развитие в служебния кабинет Иван Шишков след среща с представители а Националното сдружение на общините.
 

Той уточни, че под „възложител“ разбира държавата, а под „изпълнител“ – строителните фирми: „Моето наблюдение е - даже преди да бъда министър на регионалното развитие - в това отношение между възложителя - държавата, и изпълнителя - строителните фирми - част от структурите на МРРБ са се опитвали да бъдат структури между възложителя и изпълнителя“.

 

По-рано днес бе съобщено за рокада в Агенция „Пътна инфраструктура“. На мястото на досегашния председател Тодор Василев министър Иван Шишков назначи Иво Иванов. Две дами – Теодора Василева и Николина Чапанова, смениха Асен Ненчев като членове на Управителния съвет на АПИ.

 

Министърът засегна и въпроса за поръчките по ЗОП за зимно почистване на пътищата, по които също има несъгласие с вече освободеното ръководство на АПИ. 

 

„В първия ми работен ден поисках от колегите от АПИ да започнат да правят поръчки по ЗОП за зимно почистване, тъй като зимното почистване беше изключително игнорирано в цялата тази обстановка. Всички очакваха, че НС ще отмени крайния срок 30 септември и ще даде възможност да се удължат въпросните договори за текущи и основни ремонти и да влезне зимното почистване към тях“, обясни Шишков.

 

Той каза, че е бил информиранот колегите си от АПИ, че се готвят поръчки за следващите 3 години: „Те са били готвени, забележете, не от зимата, а от пролетта. Тоест от ръководството на АПИ към този момент изобщо не ги е интересувало зимното почистване. Най-вероятно са считали, че държавата ще бъде принудена да продължи договорите“.

 

„Тъй като няма решение на НС, от министерството не са имали друг избор, освен да направят тези поръчки по ЗОП. Най-вероятно в понеделник ще бъдем готови и тези поръчки по зимно почистване ще бъдат обявени“, допълни Шишков. 

 

За вече пуснатите поръчки каза: „Това, което са публикували, аз ще поискам от новото ръководството на АПИ да бъдат разгледани тези поръчки, които са пуснати, защото аз не съм  давал съгласие да бъдат пуснати. Единственото, което бях поискал, е тези поръчки да бъдат предоставени за преглед. Става дума за прогнозна сума за следващите 3 години от 2,4 милиарда“, поясни Шишков.

 

„Само за себе си няма проблем. Проблемът може да възникне от условията на договорите, които искам новото ръководство да провери“, добави министърът. Той е категоричен, че договорите за зимно почистване ще бъдат само за това с отделна поръчка по ЗОП.

 

Министър Шишков коментира и темата с интерконектора с Гърция: „Най-вероятно в тази тръба са вкарали газ, за да я изпробват като налягане на тръбата. Но това не е проблемът - дали в тръбата има или няма газ. Проблемът е в други строителни дейности, свързани с пряката експлоатация на обекта, включително и кабел, който е връзката на цялата компютърна система. Всеки ден ще ги контролираме, всеки ден ще им помагаме, за да имаме готова документация за Акт 16“.

 

Въпреки това той е оптимист, че интерконекторът ще е готов до началото на септември.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2754 |10.08.2022 Здравният министър: Желаещите да се ваксинират не трябва да бъдат връщани . 0| 2966 |10.08.2022 Бившият социален министър: Отмъщение е основната задача на служебния кабинет . 0| 2774 |10.08.2022 Военният министър: Има опасност до 3-4 г. да не можем да си носим бойното дежурство сами . 0| 2736 |10.08.2022 Порицан от Нинова министър: Ако се справя, това ще донесе позитиви на БСП, не негативи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads