Реклама / Ads
5| 5610 |17.03.2018 НОВИНИ

Регистър на педофилите поиска киберполицай №1

.
Трябва да бъдат направени законодателни промени, така че да бъде създаден регистър на педофилите, защото в момента излежават конкретна присъда лишаване от свобода и след като я излежат - органите на реда не знаят къде работят и какво правят. Това заяви началника на „Компютърни престъпления” към ГДБОП Явор Колев на форум днес, предаде БГНЕС.
 

 По думите му в другите държави това се следи и е изрично вписано къде работят, за да не може да продължават да експлоатират сексуално деца.

 

Според Колев преди е имало около 200 сайта за запознанства, където педофилите са „върлували”, докато сега техните основни канали са Facebook, Youtube, Snapchat, Viber, jivotnoto.com и пр.

Явор Колев: Над 80 случая на комуникация между педофили и деца са разкрити през миналата годинаКак службите ще използват „Фейсбук” за издирване на отвлечени деца?

 

„Педофилът е един от нас, хора като вас, имат добро образование, добър начин на живот и обикновено се стремят да работят професия, която е свързана с деца”, съобщи началникът на отдел „Кибер престъпления”. Но според него, вече педофилите не са само т. нар. „просто гледащи”, а и производители на порнографско съдържание с деца, онлайн груминг и сексторшън, затова и родителите трябва да вземат активна роля в процеса на дигитално ограмотяване.

 

Децата между 8 и 14 години са най-застрашената група потребители в Интернет пространството поради крехката си възраст и липса на житейски опит, обясни той.

 

Най-често виртуалното блудство, сексуалното изнудване, разпространението на материали със сексуална експлоатация, а дори и кибер тормоз, са свързани с деца, живеещи в проблемна семейна среда, с един родител или пък в семейство, в което има липса на контрол и заинтересованост. „Фактът, че родителят е в съседната стая, а детето е на компютъра, не означава, че то е защитено”, заяви Колев.

Оказва се, че едва 52% от родителите знаят, че техните деца са получавали съобщения от хора, които са искали да ги експлоатират сексуално.

Момчетата по-рядко споделят на родителите си, както и на органите за реда, че са станали жертва на подобен вид посегателство в социалните мрежи. Докато момичетата, от своя страна, често се „влюбват” в насилника си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5039 |12.03.2018 Адвокат на Даниел Митов поиска отвод на прокурор по делото му . 5| 5041 |06.03.2018 След народното недоволство прокуратурата поиска по-лека мярка за д-р Димитров . 3| 4634 |28.02.2018 БСП поиска Борисов да каже кои са гадовете . 9| 5512 |27.02.2018 Адвокатите на Цветан Василев поискаха ново отсрочване на делото за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads