Реклама / Ads
5| 4251 |19.01.2024 НОВИНИ

Режимът в Москва затяга хватката си. Арестуваха протестиращи, за да не тревожат Путин по време на президентската кампания

.
Полицията в Русия хвърли в затвора най-малко 7 демонстранти, излезли на протест столицата на руската република Башкирия. Недоволството си изразиха стотици хора по улиците на град Уфа. 
 

Протестът се състоя въпреки забраната, наложена от лидера на региона Радий Хабиров, който предупреди, че ще има "строг отговор" срещу "екстремистите и предателите". Това е третият протест в региона, но за пръв път демонстрацията се провежда в столицата.


Башкортостан, (Башкирия) се намира в южните планини Урал близо до границата между Европа и Азия и е една от повече от 80 републики и региони, които съставляват Руската федерация, предават от агенция "Ройтерс".





Недоволството избухна в подкрепа на Фаил Алсинов - активист, който се бори за правата на малцинствата, но бе осъден на четири години затвор тази седмица по обвинения в разпалване на етническа омраза. 37-годишният Алсинов е смятан за герой от много от етническите башкири в региона заради кампанията си в защита на техния език, култура и права. Той ръководи успешни протести през 2020 г., за да предотврати началото на минните дейности на хълм, който башкирците смятат за свещен.


Миналата година той се обяви против набирането на етнически башкири да се бият за Русия в Украйна с мотив, че "това не е тяхна война". 


Публичните протести в Русия са много редки предвид риска от арест, особено след началото на войната. Моментът е още по-чувствителен, като се има предвид, че президентът Владимир Путин отново се кандидатира за поста начело на държавата. Въпреки че победата му не е под съмнение, анализаторите казват, че има натиск върху регионалния лидер Хабиров да държи ситуацията под строг контрол, за да предотврати сътресения за Кремъл в разгара на предизборна кампания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4107 |19.01.2024 ЕЦБ: Световната търговия се възстановява и напредва към нормализиране . 23| 21101 |19.01.2024 Бойко Станкушев пред ФрогНюз: Акцията срещу Божков вероятно е свързана с телефона на Алексей Петров и разкрития на ФБР . 11| 4214 |19.01.2024 Меглена Кунева е българският кандидат за комисар на Съвета на Европа по правата на човека . 10| 5321 |19.01.2024 Технополис започна да приема предварителни поръчки за най-новите модели Samsung Galaxy S24

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads