Реклама / Ads
5| 3893 |11.01.2021 НОВИНИ

Трън е в бедствено положение, ситуацията в Костинброд, Нови Искър, Симитли и пернишко се усложнява

.
архив Източник: БГНЕС
Обилните дъждове през последните дни повишиха нивата на реките в област Перник. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения, а в Трън бе обявено бедствено положение, съобщи БНР.
 

Бедственото положение в Трън е в сила от днес и със срок на действие 7 дни.

Река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения.

 

В момента се работи по отстраняване на щетите, каза директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Перник комисар Борис Борисов.

„Към момента се работи на няколко места и се възстановяват нещата. Квартал „Мурговица” беше откъснат. Там доскоро беше залят моста.

 

Разчистени са част от нещата, които са пречели за преминаването на водата и към момента има достъп до квартала. Училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, но към момента наш екип работи там и отводнява.

 

Има и три залети къщи, но при тях трябва да се изчака да спадне нивото на реката, за да се отводнява. Това ни е най- критичното място в момента. На другите места има локални наводнения, но нищо фатално не е. В повечето случаи са засегнати земеделски земи“, каза комисар Борисов.

 

Заради наводнение са евакуирани пет човека, живеещи в четири къщи в махала "Андрейна" в гр. Батановци, съобщи комисар Борис Борисов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник.

Силно повишеното ниво на река Струма е наводнило дворовете на четирите къщи и водата е достигнала до приземните етажи.

 

Усложнена е обстановката и в с. Ярджиловци, където наводнението е засегнало две махали. Община Перник е започнала укрепването на трафопост в близост до река Конска. Подготвя се заповед за обявяване на частично бедствено положение в гр. Батановци и селата Ярджиловци и Черна гора, съобщиха от пресцентъра на община Перник.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова проверява на място ситуацията в Нови Искър в кв.“Кумарица“ във връзка с обилните валежи. Поради обилните валежи има повишение на нивата на реките.


Към момента има три критични участъка в район Нови Искър. Екипите на Аварийна помощ и превенция на Столична община и Напоителни системи са на място. Поради завиряване под моста в началото на кв. Курило в Нови Искър временно автобусите по линии 23 и 26 са отклонени по Околовръстен път.

 

Аварийните екипи извършват отводняване на критични места в Требич, Мировяне и с.Житен, като се изграждат на места и защитни диги. С цел безопасност са евакуирани хора от една къща в Нови Искър. Река Искър е излязла от коритото си в участъка между Нови Искър и Курило. Причина са обилните валежи, които продължават и в момента. В участъка е закъсал един автомобил, който е изтеглен от екип на Звеното за аварийна помощ към Столична община. Залят с вода е и пътя на входа на кв. Требич.

 

Водите на река Градевска отнесоха джип край Симитли. Шофьорът на автомобила е успял да се измъкне невредим. Той се е опитал да мине по път, който прекосява реката, но буйните й води го отнесли метри надолу по течението, докато успее да излезе.

 

Малко по-късно силната вода отнесла и моста над реката.

Опитите да се извади джипа засега са прекратени заради тежките условия и опасната обстановка, която застрашава живота и безопасността на хора и техника. Съветът към пътуващите е да не преминават по пътища, които пресичат реки, защото водите в момента са много буйни, допълниха от НТВ.

 

Костинброд е пред бедствено положение.Това съобщиха от пресцентъра на общината в града. Реките Сливнишка,  Блато и Белица, които минават през Костинброд, са излезли от коритата си. Язовир Маслово, който е разположен в непосредствена близост до населеното място, също всеки момент може да прелее. Язовирната стена е пред скъсване, алармираха от общината. Има бедстващи хора и наводнени къщи в село Петърч.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3283 |11.01.2021 Обябяват бедствено положение в Пернишко заради обилния дъжд . 9| 3658 |08.01.2021 Българите в Брюксел на протест докато евродепутатите обсъждат ситуацията у нас . 6| 3309 |08.01.2021 Подкомисия на ЕП пак ще обсъжда ситуацията в България . 21| 6620 |03.12.2020 Ситуацията в България е перверзна. Очевидно нещо не е наред. Разходва се огромен публичен ресурс без контрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads