Реклама / Ads
10| 6555 |03.01.2012 НОВИНИ

Рекорд: Фирма заведе 138 дела, взима от държавата 1 млн. лв.

.
Фирма заведе рекорден брой от 138 дела в пловдивския съд за около една година. Това е истински рекорд, а казусите са съвсем еднотипни, обясняват магистрати.
 

  

Най-абсурдното е, че близо половината от делата вече са решени в наша полза и ако тенденцията се запази, държавата ще трябва да ни плати над 1 милион лева за разноски, а в същото време ние сме принудени да съкращаваме хора, твърди оперативният мениджър на SARS Петър Талев, цитиран от в. “Марица”.

 

Фирмата, която произвежда едни от най-търсените на българския пазар перилни и почистващи препарати, внася 23 вида артикули - материали и стоки от Турция. Вносът е постоянен, доставките в едни и същи рамки, а цените се запазват едни и същи от 2010 г. до 2013 г. според предварително сключен договор. По същия начин и ние запазваме цените на артикулите, обяснява г-н Талев. Въпреки това за период от 1 януари 2010 г. до 31 декември същата година от митница Пловдив съставят 132 решения за определяне на нова митническа стойност и усвояване на депозита като ДДС. От фирмата твърдят, че цените им са едни и същи и след едногодишния период от митницата не са им създавали подобни проблеми и са им възстановени внесените депозити.

 

От Митница Пловдив се аргументират в съда, че действително в някои случаи служителите им са забелязали по-високи стойности на сходни стоки, изнесени от Турция за България, и са възникнали съмнения относно декларираната митническа стойност. Това е наложило проверки в турската митническа администрация, изискано е копие от фактура за вноса. Съдът приема, че наказателното постановление е съставено при “липса на достатъчно доказателства за извършена митническа измама от страна на дружеството” и не е допуснато нарушение. Решението е на Пловдивския административен съд и е влязло в сила. Вече има и две дела, решени окончателно от ВАС.

 

Само адвокатският хонорар за явяване пред Върховния съд е 500 лева и Агенция “Митници” и митница Пловдив са осъдени да платят на дружеството направените разноски, обяснява Петър Талев. По груби сметки фирмата има да получава от държавата над 1 милион лева. На практика тези пари ще ги плати българският данъкоплатец, но докато това стане факт, ние сме принудени да правим съкращения във фирмата, обяснява мениджърът.

 

Даваме хляб на близо 300 работници, но при условие, че не мога да работя с тези пари, сме принудени да съкратим част от тях, обясни той. В момента работниците сформират инициативен комитет, които ще искат помощ от административната власт за по-бързо разрешаване на проблема.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5755 |08.12.2011 Овчаров, гневен: Взимайте се в ръце! . 17| 6980 |07.12.2011 Закопчаха адвокат на "Октопода" при взимане на подкуп . 8| 5579 |06.12.2011 Джоан Роулинг взима под крилото си БГ сираци . 18| 7573 |31.08.2011 Австрийци взимат "Булгартабак"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads