Реклама / Ads
9| 4961 |05.07.2009 НОВИНИ

Рекорд на гласуването в Турция

.
Рекорди поставиха и в София, където се образуваха опашки пред секциите.
 
До момента в Турция са пуснали бюлетина около 44 хил. души. Това надхвърли с близо 10 хил. техния брой от парламентарните избори 2005 г., когато общо 34 хил. българи гласуваха за кабинет в Турция. Софиянци отговориха с опашки пред изборните секции. В Лом, Пловдив и Мездра са съставени дела за купуване на гласове. РИК е спряла набег на 2500 души, които се опитали да гласуват в Благоевград с фалшиви документи.Те били натоварвни с 25 автобуса от София, но когато се оказали пред избирателните секции в Благоевград, квестори установили, че не са регистрирани и нямат право да гласуват. От областта моментално са сезирали ЦИК за опит за манипулация на изборите. Според становището й е станала грешка в система и нареди незабавно да се проверят печатите на гласоподавателите. Те от своя страна се заканили, че ще съдят РИК за отказ да бъдат допуснати до гласуване.
Във врачанското село Крушовица с фалшиви печати, преснимани на професионален принтер са успели да гласуват 13 души. По лична карта се водели от Видин, а общо желаещите били 25. Съвестен квестор обаче изловил нарушителите и звъннал на полицията във Враца. Пред градското РПУ все още са паркирани две коли с видински номера. В специално изказване за Frognew.bg от ЦИК обясниха, че печатите на бюлетините не се размиват след намокряне. Фалшивите печати се разпознавали единствено с подлагане на чиста вода, когато се размазвали на момента.
Нарушители са изловени и в Турция, където своя вот са пуснали около 40 хил. гласоподаватели. Най-големите нередности, установени там, са свързани с гласували избиратели, напиращи да влизат в България, за да упражняват глас повторно. По някои от подозренията са образувани досъдебни производства.
1924 българи са гласували в Германия за изборите у нас. Тамошните медии следят изкъсо вота у нас, а пресата пише за купуване на изборите и манипулации от страна на определени партии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5197 |03.07.2009 Я. Янев спретна обсада на Доган, затваря границата с Турция . 5| 4464 |03.07.2009 Я. Янев: 2/3 от секциите в Турция са незаконни . 6| 5116 |25.06.2009 4 х 123 секции трябвало да има в Турция . 10| 4928 |24.06.2009 Протести пред Външно заради вота от Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads