Реклама / Ads
19| 3218 |24.08.2021 НОВИНИ

Ректорът на МУ-Пловдив: В нашето решение за ваксиниране няма натиск, защото даваме опции

.
проф. Мариана Мурджева Източник: БГНЕС
Ръководството на Медицинския университет - Пловдив изисква студентите да имат сертификат за ваксинация, отрицателен тест или документ за преболедуван коронавирус, за да присъстват на практическите занятия по медицина. Това потвърди за БНР ректорът на университета проф. Мариана Мурджева след поредица публикации в социалните мрежи. Тя обясни, че заповедта на Ректорския съвет е съобразена с епидемичната обстановка в страната и присъствието на студентите в болнични заведения.
 

„Това е консенсусно решение, в което участваше Ректорският съвет с присъствието на заместник-ректори и декани“, заяви тя. 

 

Само студенти с условия за „зелен пропуск“ ще могат да посещават присъствено упражнения в Медицинския университет в Пловдив според заповед от ръководството. Присъствие е позволено за ваксинирани, преболедували или студенти  с отрицателен PCR тест, направен поне 72 часа преди лекциите или упражненията.

 

„В началото на всяка учебна година, чрез заповедите на ректорите на висшите училища, се маркира организацията на учебния процес. Така че такива заповеди се явяват абсолютна необходимост за старта на занятията“, подчерта проф. Мариана Мурджева и уточни, че ръководството на Медицинския университет смята, че обучаващите се студенти в университетските болници трябва да имат ясен статут по отношение на COVID-19:

 

„Стотици студенти едновременно влизат в нашите университетски болници и ако ние нямаме ясна представа за техния статут по отношение на тази болест, няма да можем да си изясним риска от заразяване на пациенти, чрез които те се обучават. Студентите работят с болни хора, които са с висок риск за усложнения на фона на основните им заболявания“.

 

„Подобни заповеди са в разрез с Конституцията на Република България и противоречат на Закона за висшето образование за студенти и на Закона за средно образование за ученици. Независимо, че университетите имат някаква независимост, те нямат право да налагат подобни изисквания и да ограничават правото на учебен процес на своите студенти. Предвид факта, че същите си плащат редовно таксите за обучение и имат право на достъп до учебните зали“, коментира преди дни в писмо до медиите възпитаник на университета Ангел Калоянов.

 

„Ние започваме учебната година с присъствени упражнения, голяма част от които се правят в клинични условия в болниците. Там лежат болни, в много клинични отделения се изисква, когато постъпват пациентите, да представят отрицателни антигенни тестове или PCR тестове и ние рискуваме, ако пуснем студенти, които не са защитени, да заразят същите тези болни. Има решения, които са взети и на национално ниво, в епидемична вълна сме, така че никой не може да отрече, нито четвъртата вълна, нито че случаите нарастват, че сме в епидемична обстановка и за да запазим здравето на пациентите, както и на самите студенти, все пак се налага да се вземат някои противоепидемични мерки. Част от тези мерки са и това, което предлагаме“, обясни пред БНР ректорът на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева.

 

Тя подчерта, че има решения на университети в различни държави, които са за ваксиниране на студентите преди началото на учебната година.

 

„В Илинойс, САЩ, в Бавария, Германия. В нашето решение за ваксиниране няма натиск, защото даваме опции“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2979 |24.08.2021 Директорът на „Сиела Норма“: Избори 2 в 1 ще спестят 65 млн. лв. . 3| 4076 |31.07.2021 Манолова: Нашето крайно решение ще зависи и от персоналния състав на Министерския съвет . 9| 3935 |14.07.2021 Директорът на „Пирогов“ отстранен заради нарушения за над 1 млн. лева . 2| 3450 |09.07.2021 Директорът на ДФ „Земеделие“: Няма да допусна опити за корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads