Реклама / Ads
3| 5135 |02.12.2007 НОВИНИ

Ремонт на кабинета май все пак ще има през януари

.
“Ремонт на кабинета ще има, защото Симеон Сакскобургготски е казал, че желае такъв - въпросът е дали ще бъде преди Нова година или след Нова година”. Това заяви зам.-председателят на Комисията по икономическа политика в НС и депутат от БСП Петър Кънев в предаването „Неделя 150” на БНР.
 

След като водещата на предаването Лили Маринкова припомни, че премиерът Сергей Станишев в петък заяви точно обратното, че Сакскобурготски не е разговарял с него за смени на министри, Кънев побърза да уточни, че изказва лично мнение. Все пак той не се отказа от думите си и допълни, че ще изкараме една спокойна Коледа, а през януари ни очаквали интересни събития.

От ръководството на НДСВ казаха пред Frognews.bg, че всичко, което се говори и пише по вестниците, са само предположения, защото лидерът на жълтата партия преди да замине за Мадрид не е споделил с никого бъдещите си намерения, включително и с най-близките си хора. Все пак ремонт на кабинета след Нова година не бил изключен, като най-заплашени да си отидат от него са министрите Даниел Вълчев и Веселин Близнаков. Двамата, освен че принадлежат към кръга на низвергнатите „панайотки", вече се били компрометирали в управлението - единият с учителската стачка, другият с потайност и некомпетентност във военното ведомство.  

3_golemi-1.jpgОт НДСВ все пак направиха уговорката, че в крайна сметка всичко е в ръцете на премиера Станишев и дали той ще събере кураж да се раздели с фигура като Румен Петков, а покрай него с Гайдарски и Масларова. При това положение Ахмед Доган също щял да даде своя дан, като за най-слаб от неговите министри се смятал този на екологията - Джевдет Чакъров. Просто се изчаквало да бъде приет от парламента бюджетът за догодина и данъчните закони.

Червени другари споделиха през седмицата в парламентарните кулоари, че Станишев нямал друг избор, освен да се раздели с Петков, тъй като бил притискан за това и отвън, и от коалиционните партньори, на които също дошли до гуша гафовете, изцепките и наглостта на МВР шефа. Ето защо се бързало и със създаването на Националната агенция „Сигурност" да стане до края на тази година. „По-добре да се откъсне живо месо от партията, отколкото главата й", коментираха радикално настроени депутати-социалисти евентуалното отстраняване на влиятелния в БСП Румен Петков от правителството.

И жълти, и червени народни избраници твърдят, че предстои и размяна на министерства между коалиционните партньори при запазване на формулата 8:5:3, както и на финансовия ресурс, който се очаква да постъпи от еврофондовете в съответните ведомства. Според тях това се налагало поради дефицита на кадри, който изпитвали отделните партии. Така например шефът на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС можел да поеме ведомството на Масларова, д-р Антония Първанова от НДСВ - здравната реформа, а преизбраният ректор на УНСС, ексдепутат от БСП, да се занимае с образованието. Възможни били и други комбинации с включването на бившата зам.-министърка по екологията Фатме Илияз и на доскорошния ректор на СУ Боян Биолчев. Рокадите щели да бъдат обяснени пред обществото с новите приоритети на управлението. Схемата била доста сложна, но и Сакскобурготски, и Доган били достатъчно опитни, за да я отиграят, а и Станишев бил понаучил доста неща за 2 години.

„Промените в кабинета започнахме да ги очакваме още след предходните промени, когато бяха прието две оставки. Нормално е в момента премиерът да казва, че не се налагат промени", заяви пък Николай Свинаров в същото предаване на БНР. От няколко дни той е независим депутат и бивш член на НДСВ. Според него, ако премиерът каже обратното, това ще бъде начало на смятана. Очакванията на Свинаров за предстоящи промени в кабинета са към началото на януари.
Запитан дали Симеон Сакскобургготски е имал по-ясен план, когато е радикализирал действията си по изключването на определени хора Свинаров заяви, че тези изключвания не са били необходими. "Лидерът на НДСВ имаше своето мнозинство и в Политическия съвет, и в парламентарната група, и по нито един въпрос негови решения не са били поставяни под съмнения", уточни бившият военен министър и настоящ председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС.

Вицепремиерът и винистър на външните работи Ивайло Калфин пък обяви пред БиТиВи, лични интереси и лични планове стоят зад напускането на депутатите от НДСВ. „В никакъв случай събитията в НДСВ не се дължат на политически различия. Не мисля, че някой би могъл да се оплаче, че това, с което те влязоха в коалицията, не се изпълнява", посочи Калфин. Според него математически е възможно управление в този парламент и без НДСВ. „Всякакви движения можем да очакваме в парламента през слеващата година, но личното ми мнение е, че това няма да доведе до предсрочни избори", категоричен е той. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5065 |19.10.2007 Политици умуват "ще бъде ли изядена главата" на кабинета . 2| 5068 |15.10.2007 Вотът на недоверие към кабинета е внесен . 17| 5316 |08.09.2007 Скритият сътрудник на ДС от ДСБ бил министър в кабинета „Костов" . 5| 4914 |22.08.2007 Тити Папазов бил непознат за Костов, ДСБ гони Етем и Кабил от кабинета заради ценовия шок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads