Реклама / Ads
39| 6144 |29.01.2016 НОВИНИ

Ренета Инджова: Сами търсим своята гибел, а светът ни гледа

.
Ренета Инджова
Властите в България и особено главният прокурор се държи като, че е супервайзер на ЕК. Той не счита за необходимо да вземе отношение към нищо от нещата, които се отнасят до неговата роля в прокуратурата и във ВСС. Това каза бившият премиер на страната Ренета Инджова по ВТВ.
 

Ето какво обясни тя за състоянието, в което се намираме: Той говори, че отговарял за себе си. Той отговаря за входа и обвинението на държавата към всички, които са се провинили. Той е входа на съдебната система и регулатора на това, онези, които са извършили деяния, да получат всичко по справедлив път. Главният прокурор се държи като в „Ганкиното  кафене“-говори за Христо Иванов, за Радан  Кънев. А има да отговаря за това защо нищо от препоръките  от предишният доклад на ЕК не е свършено. Нещо повече, вчера е отказал на прогресивната част от ВСС   да не отговаря  на доклад, който е внесен. Намерил е някакъв триков  механизъм, по който го е отклонил . Аз не знам дали някога се  съгласявал  с онова, което ЕК е препоръчала да се извърши-да направи независим одит на функционалния си профил в прокуратурата.

 

Другите събития потопиха в общественото съзнание и в информационното поле всичко останало. Вчера слушахме всичко друго, но не и властите да се произнесат съдържателно по доклада. Щом властите казват, че няма нищо ново за тях и те знаят, нека и ЕК да им каже какво сме направили , когато отиваме да молим за фондове. Те и това ще направят . Начинът, по който е написан доклада, тонът и констатациите в него, говорят , че ЕК ще ни остави на самотек. То и наближава времето за официалното прекратяване на финансирането. Тогава в съчетание  с отношението към бизнесмените, които им се краде каквото може, на какво  ще разчита България?!

 

Отпадането на мониторинга  ще устройва нашите власти. те и без това се държат така, че мониторинга все едно не съществува. Българските власти имат специфично ноу -хау  да се държат все едно, че нещата не се отнасят до тях. Вие виждали ли сте български държавник, който като отиде в ЕС  да защитава интересите на страната. Там се съгласяваме на всичко, каквото ни кажат, но след това  у нас си правят каквото си искат. Тайната мечта е да ни оставят на мира.

 

Тези дни имах възможността да разбера в какво  се състои работата на представителството на ЕК в България. То е също един запушен вход към европейските съдилища. Ако сте гледали статистиките на допуснатите дела с широка обществена значимост, ще разберете, че нито едно от тях не стига до европейските съдилища. Защото там вече ще се окаже, че несправедливостта се проявява не само спрямо обикновени казуси, но и по такива с важен обществен интерес. Говоря ви като потърпевш. В българското представителство на Европа , моето дело, за което всички знаят, е спряно без мотиви. Както без мотиви не го печеля на три инстанции, така и без мотиви  не е пуснато да върви към Европа. Ние искаме да живеем в наш си рахатлък и никой за нищо да не ни закача.

 

Ако можем  ще създаваме тук напрежение  между протурски  и проруски  сили, ще пускаме по македонски песни Путин за да  дойде. Правим така, че като че ли сами търсим своята гибел . И ако ограбеният бизнесмен  казва, че случващото се у нас е срам, аз ще добавя  позор. Не беше лошо в кампанията за запазване на българския дух да сложите и Ботевото : „Кажи ми , кажи, бедни  народе, кой те в таз робска  люлка люлее?“. Ако на този въпрос не се отговори, ние ще се борим, но ей така, че станала грешка за това как  двама бащи и двете им деца са в един процес, децата ни ще пеят и ще ни разплакват по телевизията сутрин, след това ще им дадем от ваксините, които са неразрешени  за употреба , а вечерта ще излезем на протест и ще говорим за това да няма НАТО  и ЕС. А докладът е дошъл и от този доклад зависи как страната ще се оправдава пред света за онова, което е потрошила до сега и за това, което тепърва  иска да вземе от този и онзи, като например  лекарствата. Лекарствата са най-строго  охраняваната и регулирана сфера на бизнес по света. На НАСА  проектите не се съхраняват толкова, отколкото кой има и няма разрешение  за лекарствата, кой  и как го прави. Тук става въпрос за това дали на обществото се дава тон, че ще правим нещата като потъпкваме законите. А какво ще направи следващият министър, ако той е видял вече, че може и без правила и закони. Попита ли някой шефа на ИАЛ  има ли разрешение за това?

 

Не мога да бъда пиар  на кадровата  политика  на правителството. Нека  жените, които са във властта да гледат каква е съдбата на първата жена министър-председател на България каква е и да си преценяват дали искат да стават министри, дали искат да стават президенти. За сега ми се струва , че жената на Ясен Тодоров е най-подходяща за политическа кариера.   Хилъри  Клинтън  влезе в политическото  битие по повод това, че при обидата от мъжа й, всички застанаха зад етичния принцип и зад морала. Застанаха зад ценността на семейството. Председателят на етичната комисия към ВСС  ми се хвали със своята етика и морал, главният прокурор казва, че отговаря само за себе си, правителството  се прави, че иска оставката на ВСС . Междувременно бива уволнен образователният министър. Няма и 10 минути след това дискусията върви в посока кой ще е следващият. Пак ще повторя, че на Ганкиното  кафене прилича нашият политически  живот, да не казвам на бръснарница. Стига вече, има дневна тема на обществото, а ние я заменяме с фарсове. Светът ни гледа! 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4484 |18.01.2016 Станишев към двамата турски журналисти: Не сте сами! . 21| 13112 |16.01.2016 Инджова: Всички зад Лозан Панов, или да дойдат генералите . 11| 4195 |12.11.2015 Борисов: Страните започват сами да се справят с мигрантите и да вдигат огради . 5| 3937 |27.10.2015 Атина: Ще охраняваме сами сухопътните си граници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads