Реклама / Ads
0| 4401 |24.07.2022 НОВИНИ

Ренета Инджова: Сега е съзнателно постигната вакханалия. Всички работят колкото да не заспят

.
Ренета Инджова Източник: стопкадър, Нова телевизия
Имаше съхранена институционалност и административен ред, дори все още от миналото. Сега е вакханалия, която е съзнателно постигната, за да може всеки да прави каквото си иска. Няма го взаимодействието между прокуратура, силовите органи, министър-председателя, че и президента, Конституционния съд. Всъщност всички работят колкото да не заспят, колкото да не разрушат онова, което вече са постигнали.
 

Това каза пред Нова телевизия Ренета Инджова, която наследи правителството на Беров и беше служебен министър-председател през 1994 г.

 

„Либерализмът, който преследват нашите управляващи, всъщност се е превърнал в безправие и липса на всякакъв ред“, смята тя.

 

„Шансът за правителство с третия мандат прилича все повече на мираж. В историята ни имаше такъв кабинет – на Сергей Станишев, който оцеля и не се стигна до предсрочни избори. Правителството на Любен Беров обаче имаше по-различна съдба“, обясни Инджова.

 

„Българската демокрация се оказа един „Нероден Петко“. В опита да излъжем света и всички останали, направихме свой собствен Преход, промяна към бандитизъм. Това не е начинът, по който България да влезе в света. Тя после влезе по един много формален и насилствен начин“, отчете бившият служебен министър-председател.

 

Тя подчерта, че и през 1994 г. е имало колаборация между ляво и дясно, но това не означава, че сега трябва да е същото. „Да казваме „няма значение ляво-дясно”, това само означава „няма значение кои ще са ни ортаците, когато ще присвояваме обществения ресурс”, категорична е Инджова.

 

По думите й от две години протестът е нещото, което обяснява на хората, че ние трябва да минем през периода на избори, колкото може, по-често. „Неи нямаме традицията да разпознаваме кои биха могли да бъдат наши политически лидери. Ще се научим само с упражнения – в училище как се учи - след като сме сложили за министър-председател човек, който не се е научил да говори, камо ли да комуникира, камо ли да води политика”, допълни експремиерът.

 

„Да се случват с такава честота служебни правителство, това означава, че в парламентарната ни система има дефект, а ако президентът, който е най-легитимно избраният лидер, стои и наблюдава, преговаря, слуша и казва някакви неща на хората, които предизвикват кризата, значи той участва в кризата“, каза още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3054 |20.07.2022 Новите преговори за кабинет - ще видим ли смирен римейк на сегашната ”четиринога коалиция”?! . 0| 7741 |17.07.2022 Над 132 млрд. лв. са преведени от 2006 г. до сега на лица, свързани с организираната престъпност . 0| 2962 |16.07.2022 БСП не оценяват ласкаво някои от министрите, но не било редно да ги назоват точно сега . 0| 3007 |15.07.2022 Костадинов вижда изход в нови избори. Сегашният парламент бил напълно фалирал и импотентен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads