Реклама / Ads

11| 2938 |05.12.2020

ПП „Републиканци за България“: Държавата не прави нищо за психосоциалната подкрепа на гражданите

.
ООН сигнализира в свой доклад, че наложената карантина в повечето страни увеличава с над 20% случаите на домашно насилие. Карантинните мерки затрудняват службите и неправителствените организации да се свържат с жертвите. Много страни вече съобщиха за увеличаване на случаите на домашно насилие като ги наричат ”сенчеста пандемия”. Неблагоприятните психо-емоционални, поведенчески и здравни ефекти и последици от пандемията на COVID-19 ще бъдат масови и с дългосрочен ефект.

Държавните институции не създават условия за това психотерапевти и психолози да откликват бързо и адекватно на нарастващите нужди от достъпни и квaлифицирани психологически грижи.

 

Тревожност, депресия и безсъние са доказано най-разпространените психични проблеми сред преболедувалите от COVID-19.

 

През първите три месеца след положителен резултат за COVID-19, един на всеки пет преболедували е развил тревожност, депресия или безсъние.
СЗО информира също така, че за хората с вече съществуващо психично заболяване, съществува 65% по-голяма вероятност отколкото за останалите, да бъдат диагностицирани с COVID-19.

 

На този фон остава неясно какво прави българската държава, за да осигури спешно така нужната в момента психосоциална подкрепа на гражданите.

 

Ето защо ПП "Републиканци за България" настоява за:

 

1. Приемане в спешен порядък на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие изработен от работна група на Министерството на правосъдието, с председател настоящия министър на правосъдието. Този законопроект включва всички коментари и предложения на институциите и на неправителствените организации участвали в работната група. Предложените изменения подобряват взаимодействието между институциите, улесняват достъпа на жертвите до защита и подпомагат създаването на услуги за подкрепа и възстановяване. Проектът е получил подкрепа и от омбудсмана на Република България г-жа Диана Ковачева. Въпреки това, работата по този законопроект бе спряна без обяснения през юли, 2020г.

 

2. Разясняване на всички лекари в страната на текста на чл. 4 ал.3 от Закона за защита от домашно насилие /По искане на пострадалото лице всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие и да описва това в медицинските досиета и в амбулаторен лист/ .

 

3. Да се регламентира правно задължението на лекарите и на медицинските лица да сигнализират полицията при постъпване на данни за домашно насилие.

 

4. Да се възобнови спешно работата по проекта за закон, който да регулира дейноста на психолозите и психотерапевтите в България.

От десетилетия се отлага приемането на такъв закон у нас, въпреки че проект за него е внесен в Народното събрание.
На мнение сме, че бездействието на институциите, които следва да бъдат ангажирани с преодоляването на социалнозначимите последствия от пандемията, ще доведе до сериозни психосоциални проблеми с дългосрочни последствия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ПП „Републиканци за България“ сезира Сотир Цацаров за конфликт на интереси на кмет на ДПС 10| 3027 |04.12.2020 . Завладяването на държавата трае над 15 г. и се засилва 8| 4090 |03.12.2020 . Предложение: Държавата да заплаща таксите на студенти с трудови договори с работодатели 2| 2971 |02.12.2020 . За COVID от първо лице: Държавата няма план и абдикира от отговорност 13| 4099 |30.11.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ