Реклама / Ads

17| 2526 |10.02.2021 НОВИНИ

Републиканци за България: Скандалният шеф на ОИК-Плевен може да овладее и парламентарните избори в областта

.
ПП „Републиканци за България“ изпрати становище до ЦИК във връзка с формирането на Районната избирателна комисия в Плевен.

Правомощията на РИК са изключително широки и са свързани, както с организацията и провеждането на изборите за народни представители, така също и с установяването и публичното обявяване на резултатите от тези избори.


Областният управител на Плевен е провел консултации за формиране на състава на районната избирателна комисия, които са завършили без да е постигнато съгласие. Така отговорността за назначаването на комисията пада изцяло върху Централната избирателна комисия.


Обръщаме внимание, че за председател на РИК-Плевен е предложен Ярослав Николов Димитров, който стана известен с поръчковите си откази да регистрира кандидати в частичните местни избори. Скандалните решения наложени от Димитров бяха отменени от ЦИК като незаконосъобразни и откровено абсурдни.


Считаме, че поверяването на цялата изборна администрация в лицето на ОИК и РИК на едно лице, в момент, в който има активни избори и от двата вида поставя законосъобразното протичане на изборните процеси под съмнение. Серията от скандални решения, постановени в абсолютно нарушение на действащите закони показва само, че ако това лице е именно Ярослав Димитров, то ще бъде ясно, че целта е да осигури служебна победа на коалицията ГЕРБ-ДПС и в парламентарните избори.


Републиканци за България твърдо заявява, че назначаването на Ярослав Димитров за председател или дори - член на РИК-Плевен ще бъде грешка, която не бива да бъде допускана. Републиканци за България вярва, че при назначаването на районната избирателна комисия в този многомандатен избирателен район, ЦИК ще прояви отговорност и ще вземе решение, което ще гарантира прозрачността на изборния процес, без да се допуска каквото и да е било съмнение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 46| 2853 |08.02.2021 “Републиканци за България” е първата регистрирана политическа партия за парламентарните избори . 19| 2809 |05.02.2021 Зaпочна политическият маратон за ПП „Републиканци за България“ във връзка с парламентарните избори . 13| 2549 |03.02.2021 Републиканци за България: ЦИК отмени поръчковите решения на ОИК-Плевен . 21| 2941 |03.02.2021 Републиканци за България: Борисов и ДПС започнаха да използват изборната администрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ