Реклама / Ads
0| 3275 |04.07.2022 НОВИНИ

Решаваща седмица: Ще успеят ли „Продължаваме Промяната“ и Асен Василев да съставят правителство с първия мандат?

.
Кирил Петков, Асен Василев Източник: БГНЕС
Решаваща седмица да българската политика. До Петък трябва да стане ясно дали „Продължаваме Промяната“ и проектопремиерът Асен Василев ще успеят да реализират правителство в рамките на първия проучвателен мандат.
 

Днес се очаква да започне работата на групата за съставяне на програмата на кабинета, която да постави ясни задачи и срокове за период от шест месеца. Акцент ще бъде и законодателната програма.

 

През уикенда от „Продължаваме Промяната“ проведоха срещи с доскорошните си коалиционни партньори – БСП, „Демократична България“, както и с петимата независими народни представители, отцепили се от „Има такъв народ“.

 

Тази бройка обаче засега не е достатъчна, за да се постигне мнозинство в парламента за избиране на нов кабинет. Вчера Асен Василев заяви, че всеки един депутат, който смята, че самостоятелно може да взима решения, е добре дошъл на разговори.


Малко по-късно лидерът на ИТН Слави Трифонов написа във Фейсбук профила си: „Кирил Петков и Асен Василев звънят на всички депутати от „Има такъв народ“. Това, което правят, явно не е незаконно, но чисто в човешки план е просто отвратително“.

 

До края на седмицата трябва да стане ясно дали това правителство има шанс. В противен случай предстои връчване на втори мандат на ГЕРБ. От партията на бившия премиер Бойко Борисов вече заявиха, че ще го върнат веднага. После топката отново ще бъде в ръцете на президента. От него ще зависи дали ще бъде връчен трети мандат, или ще бъдат насрочени избори.

 

От „Продължаваме Промяната“ са категорични, че няма да водят преговори с други политически формации, а ще търсят подкрепа сред отделни депутати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4395 |19.03.2022 Експертът Иван Хиновски: Интерконекторът България-Гърция ще има важна роля, но няма да бъде решаваща . 1| 3307 |30.11.2021 ”Омикрон” и новото пандемично предизвикателство. Ще успеят ли ваксините? . 5| 3063 |30.08.2021 Решаваща политическа седмица. БСП започва консултациите за кабинет . 13| 3131 |17.08.2021 Мика Зайкова не иска избори 2 в 1 наесен. От ”Сиела” можели да не успеят да настроят софтуера за двоен вот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads