Понеделник, 17 Декември 2018, 20:20
Frognews
2| 4118 |14.03.2018

Решено: Приеха Закона срещу прането на пари

.
Парламентът прие новия Закон за мерките срещу изпирането на пари на второ четене. Целта на закона е да се постигне съответствие с европейска директива, свързана с предотвратяване на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма.
Контролът по прилагането на закона ще се упражнява от председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/. Той ще определи контролни органи, които ще са част от състава на дирекция "Финансово разузнаване" на агенцията.

Със закона се забранява откриване или поддържане на анонимна сметка или сметка на фиктивно име, както и откриване или поддържане на анонимни депозитни сертификати или депозитни сертификати на фиктивно име.

За определен кръг лица, като например застрахователи, презастрахователи, пощенски оператори, инвестиционни посредници, нотариуси, регистрирани одитори и др., се забранява да установяват кореспондентски отношения с банки фантоми.

Предвижда се и да бъде изготвена национална оценка на риска от изпирането на пари и финансирането на тероризма, която ще се актуализира на всеки 2 години.

Според текстовете от закона, приети миналата седмица, част от мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари са комплексна проверка на клиентите, събиране и изготвяне на документи и друга информация, съхраняване на събраните и изготвените за целите на закона документи, данни и информация, оценка на риска от изпиране на пари, разкриване на информация относно съмнителни операции, сделки и клиенти, обмен на информация и взаимодействие между дирекцията "Финансово разузнаване" на ДАНС, звената за финансово разузнаване на други държави и юрисдикции, както и с компетентните в съответната сфера органи и организации на други държави.

Част от мерките са задължителни за БНБ, кредитните институции, финансовите институции, обменните бюра, застрахователи, министри и кметове при сключване на концесионни договори, политическите партии, търговците на едро, търговците на оръжие, петрол и петролни продукти, органите на НАП, митническите органи и др.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Президентът сезира Конституционния съд заради Закона за частната охрана 0| 4455 |12.03.2018 . Цацаров ”спира” промените в Закона за частната охрана 0| 3818 |12.03.2018 . Депутатите отхвърлиха ветото върху Закона за КТБ 3| 4111 |07.03.2018 . Марешки: Няма да подкрепим закона на Пеевски и Цонев 4| 5622 |02.03.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах