Реклама / Ads
1| 2868 |08.02.2024 НОВИНИ

Решено: Работиш дистанционно - отсвирваш шефа през почивните дни

.
Източник: Pixabay
Със 136 гласа "за" и петима "въздържали се" парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда, внесени от Министерския съвет.
 

Те предвиждат прецизиране на работата от разстояние и са насочени към осигуряване на гъвкавост на организацията на работа и сигурност за страните от трудовото правоотношение, включително и по отношение на организацията на здравословни и безопасни условия на труд, отчитането на работа и контрол на работното време.

 

С предложенията са представени балансирани решения относно регулациите за работа от разстояние и отговорността за гарантиране на трудовите възнаграждения на работниците и служителите.

 

Въведено е т.нар. „право на изключване“, което дава право на работника или служителя, който извършва работа от разстояние, да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка.Регламентира се и възможността за използване на автоматизирана система за отчитане на работно време, като според предложените промени работодателят е длъжен, при поискване, да предостави данни от нея на работника.

 

Вторият проект на "Възраждане" не бе приет. Той целеше да бъде премахнат шестмесечният срок за изплащане на обезщетения при незаконни уволнения, като се предлага обезщетението за оставане без работа при оспорване на уволнението да обхваща целия период, през който работникът е останал без работа до неговото възстановяване.

 

Очаква се депутатите да разгледат и проект на решение за определяне на Комисия за одитиране на годишните финансови отчети на Сметната палата за 2019 г., 2020 г., 2021 г., 2022 г. и 2023 г. Като точка втора днес депутатите ще обсъдят промени в Кодекса за социалното осигуряване. Законопроектът е внесен от народните представители Делян Пеевски (ДПС), Бойко Борисов и Деница Сачева (ГЕРБ-СДС), Кирил Петков (ПП-ДБ). 

 

Законопроектът предвижда репресирани, които са били в лагери, да могат да си купят до три години недостигащ осигурителен стаж. Включването на точката в дневния ред бе подкрепено със 128 гласа „за“, 36 – „против“ и трима „въздържали се“.

 

Предложението за включването на законопроекта в дневния ред бе направено от народния представител Севим Али от ДПС.

 

Росица Кирова направи още едно предложение - като трета точка за деня в програмата да бъде включено второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката с вносители Драгомир Стойнев и Георги Гьоков от „БСП за България“.

 

Предложението бе гласувано със 165 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2647 |08.02.2024 Георги Ганев: Има 50% шанс да влезем в еврозоната от 1 януари 2025 г. . 6| 8075 |08.02.2024 “Възраждане” пускат димки и запалиха кола пред Конституционния съд. Чуват се и гърмежи /видео/ . 7| 3033 |08.02.2024 Официално: СОС си има председател. Работата на местния парламент започва след месеци в безизходица . 3| 2608 |08.02.2024 Спипаха плувеца Антъни Иванов с марихуана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads