Реклама / Ads
1| 2614 |23.07.2023 НОВИНИ

Решителни избори в Испания

.
Испания
Испанците гласуват днес на предсрочни парламентарни избори, на които решават дали да дадат нов шанс за управление на социалистите, оглавявани от досегашния премиер Педро Санчес или да гласуват доверие на десницата, оглавявана от Алберто Нюнес Фейхоо, предадоха световните агенции.
 

Според предизборните проучвания победата клони към Народна партия на Фейхоо, но тя няма да получи достатъчно гласове за да управлява сама. Затова по-големия изборен въпрос в Испания дали Народната партия ще поеме управлението заедно с крайнодесните от Вокс, зародила се преди 10 години в резултат на разделение в редиците на Народната партия.

 

Народната партия и Вокс вече управляват заедно в десетки испански градове след местните избори на 28 май.

 

Това поставя Народната партия в неудобно положение, защото Вокс не крие какви са приоритетите й, а именно отричане на климатичните промени, отказ от понятието за насилие на полов признак, отхвърляне на всичко, свързано с транссексуалните, твърда позиция по миграционния въпрос. Лидерът на Вокс Сантяго Абаскал освен това вече предупреди Фейхоо, че цената на подкрепа на неговата партия за Народната партия в парламента ще бъде участие в бъдещо правителство на Фейхоо. А това ще бележи завръщането на крайната десница на власт в Испания близо половин век след Франко.

 

Два милиона и половина имащи право на гласа вече гласуваха по пощата. Общо право на глас имат 37,5 милиона души в Испания.

 

Единствена алтернатива на евентуално правителство на Народната партия и Вокс е запазването на власт на настоящата лява коалиция, съставена през 2020 г. между социалистите и радикалната левица, която обаче днес вече не е въплътена от Подемос. Тази партия беше абсорбирана и заменена тази година от коалицията Сумар, ръководена от досегашната министърка на труда Йоланда Диас, която е комунистка и е известна като много прагматична.

 

Евентуален възход на крайната десница на този вот в Испания ще последва възхода на крайните десници на други места в Европа - като например "Италиански братя", които управляват от 9 месеца в Италия, "Национален сбор", които са основна опозиционна партия в долната камара на парламента на Франция, "Шведски демократи", подкрепящи правителството в Швеция, "Финландците", които са в управляващата коалиция във Финландия и "Алтернатива за Германия", постигнала редица победи на местно ниво в последно време.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 3164 |20.07.2023 Тренд: Над половината българи не искат нови избори. 51% не харесват Радев . 10| 2779 |18.07.2023 Стефан Гамизов: Добра е идеята за предварителни избори за кмет на София на демократичната общност . 10| 4116 |17.07.2023 Гешев мисли за местните избори. Изведнъж провидя, че държавата се управлява от задна седалка . 10| 3845 |14.07.2023 „Галъп“: Ако изборите бяха днес - кои партии влизат в парламента?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads