Реклама / Ads
0| 4127 |13.05.2022 НОВИНИ

Reuters: Газовата криза в Европа расте след руските санкции

.
Натискът върху Европа да осигури алтернативни доставки на газ се засили в четвъртък, след като Москва наложи санкции на европейските дъщерни дружества на държавната компания "Газпром". Москва вече спря доставките за България и Полша, а страните се надпреварват да попълнят намаляващите запаси от газ преди зимата, пишат от агенция “Ройтерс”.
 

Решението на Кремъл дойде ден след като Украйна спря основен маршрут за транзит на газ. Цените на газа се повишиха, като ключовият европейски еталон нарасна с 12%, тъй като купувачите бяха обезпокоени от нарастващите заплахи за доставките на Европа, предвид високата й зависимост от Русия. 

 

Руските санкции дойдоха късно в сряда и бяха насочени главно срещу европейските дъщерни дружества на "Газпром". Руският газов гигант "наказа" собственика на полската част от газопровода Ямал-Европа, който пренася руски газ за стария континент. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не може да има отношения със засегнатите компании, нито те могат да участват в доставките на руски газ.

 

Засегнатите субекти, изброени на уебсайт на руското правителство, до голяма степен са базирани в страни, които са наложили санкции на Русия в отговор на нейното нахлуване в Украйна, повечето от които са членове на Европейския съюз.

 

Санкциониран е и "Газпром Германия". Списъкът включва и най-голямото съоръжение за съхранение на газ в Германия в Реден в Долна Саксония, с капацитет от 4 милиарда кубически метра и управлявано от Astora, както и Wingas, търговец, който снабдява индустрията и местните комунални услуги.

 

Wingas заяви, че ще продължи да работи, но ще бъде изложен на недостиг.

Потоците от руски газ към Германия продължават по газопровода "Северен поток 1" под Балтийско море.

 

Транзитът

 

Руската "Газпром" заяви, че повече няма да може да изнася газ до Полша по газопровода Ямал-Европа след санкциите срещу EuroPol Gaz, който притежава полския участък. Тръбопроводът свързва руските газови находища на полуостров Ямал и Западен Сибир с Полша и Германия през Беларус и има капацитет от 33 милиарда кубически метр - около 1/6 от износа на руски газ за Европа. 

 

Газът обаче тече на изток през тръбопровода от Германия до Полша от няколко седмици, което позволява на Полша да натрупа запаси. Доставките на Варшава бяха прекъснати от Кремъл заедно с тези за България миналия месец заради отказа на двете държави да се съобразят с исканията на Русия за газ да се плаща в рубли.

 

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че мерките на Русия изглеждат предназначени да повишат цените, но очакваният спад от 3% в доставките на руски газ може да бъде компенсиран на пазара, макар и с по-висока цена. Въпреки че германските газови хранилища са запълнени с около 40%, това все още е малко за времето на годината и трябва да се натрупат запаси за подготовка за зимата.

 

Winter is coming

 

Санкциите на Москва дойдоха само ден след като Украйна спря преноса на газ и обвини руските сили за решението. Украинският държавен газопреносен оператор (ГТСОУ) разпространи съобщение, че не може да обслужва компресорната станция "Новопсков" заради "намеса на окупаторите в техническия процес". Станцията "Новопсков" е в Лугански регион в Източна Украйна и е окупирана от руски войски и сепаратисти от началото на руската инвазия в страната. Транзитният пункт за газ Сохрановка няма да бъде отворен отново, докато Киев не получи пълен контрол над своята тръбопроводна система, каза ръководителят на оператора GTSOU и допълни, че потоците могат да бъдат пренасочени към алтернативната транзитна точка "Суджа", въпреки че "Газпром" заяви, че това не е технологично възможно.


Европейската комисия заяви, че решението на Украйна не представлява непосредствен проблем за доставката на газ, но въпреки това на пазара има опасения относно зимата, когато търсенето на газ ще се повиши и глобалните ограничения на доставките ще се усетят. Финландските политици са предупредени, че Русия може да спре доставките на газ за съседката си в петък, пише вестник Iltalehti, позовавайки се на неназовани източници. Газът представлява около 5% от потреблението на енергия във Финландия.

 

Такъв сценарий става все по-възможен, особено имайки се предвид напрежението между Финландия и Русия след вчерашното ясно обявено намерение на Хелзинки да се присъедини към НАТО. ФрогНюз припомня, че Кремъл реагира остро на тази новина и заяви, че подобен ход би се приел като агресия.

 

Освен това все още има объркване сред газовите компании в ЕС относно схемата за плащане, постановена от Москва през март, която според Европейската комисия ще наруши санкциите на ЕС. Искането на Русия за плащане в рубли беше отхвърлено от повечето европейски купувачи на газ заради детайлите на процеса, който изисква откриване на сметки в “Газпромбанк”, подклаждайки опасенията за потенциални прекъсвания на доставките и техните далечни последици за Европа и особено за Германия, която разчита в голяма степен на руски газ.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3392 |12.05.2022 Владимир Путин: Санкциите срещу Русия провокират световна криза . 0| 3038 |12.05.2022 Reuters: Байдън търси нови начини да забрани на Китай да събира данни от САЩ . 0| 3386 |10.05.2022 Христо Казанджиев: Безочие е опозицията сега да критикува за газовата криза . 0| 3294 |10.05.2022 Джейк Съливан изрази пред Петков солидарност с България относно енергийната криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads