Реклама / Ads
11| 3854 |11.11.2021 НОВИНИ

Reuters: Трети път за щастие? България се надява да сложи край на дългата политическа безизходица

.
Източник: БГНЕС
В неделя България провежда третите си парламентарни избори тази година с надеждата най-накрая да осигури правителство, което да се справи с пандемията от COVID-19, с покачващите се цени на енергията и да унищожи корупцията.
 

С тези думи започва репортаж на Reuters, посветен на изборите, които чукат на вратата ни.

 

В заглавието с въпросителна Reuters използва израза Third time lucky, който в английския означава, че ако нещо не се е получило два пъти, то на третия има надежда за успех. Казват, че изразът идвал от символичната сила на тройката/Троицата, идваща от древността. Но и има версия, според която в староанглийското право било записано, че който е оцелял три пъти на обесване, бива освобождаван и така се случило с Джон "Бабакомб" Лий, осъден на смърт за убийство, но и трите опита да бъде екзекутиран в затвора завръшили с неуспех. Той живял още 60 години до 1945 г.

 

Не се очаква никоя партия да спечели абсолютно мнозинство и най-бедната страна-членка на Европейския съюз вероятно ще се изправи пред третия кръг от трудни коалиционни преговори в силно раздробения парламент тази година, пише Reuters.

 

Неуспехът да се състави ново правителство може потенциално да забави плана на България за приемане на еврото до 2024 г., както и мерките за смекчаване на въздействието от високите енергийни разходи върху потребителите тази зима.

 

Според социологическите проучвания дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов води с около 24% подкрепа, но няма очевидни съюзници. "Продължаваме Промяната", нова центристка партия, която се фокусира върху борбата с корупцията, както и левите социалисти са следващи с 15-16%.

 

Надеждите на избирателите, че ще се оформи жизнеспособна коалиция, са помрачени от политически различия и съперничество, които попречиха на сформирането на ново правителство след изборите през юли и април. В момента страната се ръководи от временно правителство.

 

"Две неща са ясни: новият парламент няма да бъде по-лесен от предишните два. Съставянето на правителство също няма да бъде по-лесно", каза Боряна Димитрова, политически анализатор от социологическото проучване на Alpha Research.

 

Но тъй като политиците са подложени на натиск от уморени избиратели да оставят настрана различията си, тя твърди, че е обществените очаквания са, че "не можем да останем без правителство за трети път".

 

Тя и други политически анализатори смятат, че в крайна сметка може да бъде сформирано правителство, обединяващо антикорупционните партии и социалистите.

 

"Потенциалното сътрудничество между Българската социалистическа партия (БСП) и т. нар. "протестни партии", особено новосформираната "Продължаваме промяната", може да бъде от ключово значение за решаването на продължителна правителствена криза“, казва Андрюс Турса от консултантската фирма Teneo.

 

Президентските избори, които също ще се проведат в неделя, вероятно ще бъдат по-лесни, тъй като се очаква Румен Радев да запази до голяма степен представителния пост след вероятния втори тур срещу ректора на Софийския университет Анастас Герджиков.

 

КОРУПЦИЯ

 

Доминиращият проблем в българските избори отдавна е корупцията, която е широко обвинявана за ниския стандарт на живот в 7-милионната балканска страна, където брутният вътрешен продукт на глава от населението е една 55% от средния за ЕС.

 

"Продължаваме Промяната", създадена през септември от двама бивши временни министри, образовани в Харвард, получи подкрепа, като атакува корупцията и критикува Борисов, че не е направил достатъчно, за да се справи с ния през цяло десетилетие на власт.

 

След големи антикорупционни протести срещу правителството на Борисов през 2020 г., той не успя да удължи управлението си след вота през април. Въпреки че тогава ГЕРБ спечели повече гласове от всяка друга партия в бившата комунистически управлявана държава, другите партии я избягваха.

 

ГЕРБ беше изместена на второ място от анти-статуквото партия ИТН през юли. Но "Има такъв народ" не успя да сформира коалиция и подкрепата й оттогава намаля, докато създалата се политическа патова ситуация помогна на Борисов да мобилизира основните привърженици на ГЕРБ.

 

Други важни въпроси, свързани с изборите, са високите енергийни разходи и опасенията за нарастващите смъртни случаи от коронавирус в най-слабо ваксинираната държава в ЕС.

 

Библиотекарката Мая Данаилова, на 60 години, иска правителство, което сериозно да изкорени корупцията.

 

"Не можем да продължим така, без разследвания, без да изнесем истината наяве", казва тя.

 

79-годишният пенсионер Георги Георгиев е притеснен от възможните последици от несформиране на ново правителство.

 

"Надявам се този парламент да състави правителство, защото в противен случай ситуацията ще се влоши много... Всички кризи ще се задълбочават", смята той.

 

Превод: Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4993 |08.11.2021 Политолози: Повече от вероятно е да останем без кабинет и след третите парламентарни избори . 16| 6745 |07.11.2021 Ако за трети път не се състави правителство, ще има конституционни проблеми, категоричен е Янаки Стоилов . 22| 9275 |28.10.2021 Социолог: При избори днес - ГЕРБ-СДС води със 7% пред ПП. Трети са БСП . 8| 5797 |27.10.2021 Reuters: Бордът на Световната банка отхвърли искането на Георгиева за изслушване по обвиненията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads