Реклама / Ads
16| 6745 |07.11.2021 НОВИНИ

Ако за трети път не се състави правителство, ще има конституционни проблеми, категоричен е Янаки Стоилов

.
Янаки Стоилов Източник: стопкадър, bTV
Ако за трети път не се състави правителство след вота, може да възникнат конституционни проблеми. Ще възникнат въпроси за ефективността на политическата система. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият министър на правосъдието в служебния кабинет Янаки Стоилов.
 

„Нападките, отправени от страна на бившия премиер Бойко Борисов, свързани с решението за гражданството на Кирил Петков, не трябва да остават без последствия. По отношение на делото за гражданството на Петков – може да се види становището, което аз съм дал като министър на правосъдието. Там, след направените справки, е дадена цялата налична информация“, коментира той казуса с гражданството на бившият икономически министър Кирил Петков.

 

По думите на Стоилов единственото сложно в този конкретен казус не е по съществото на решението, а по въпроса за допустимостта на решението.

 

„Проблемът е, че след като Кирил Петков е престанал да бъде министър, дали има валидно основание Конституционният съд да се произнася по указа, който вече е преустановил своето действие. Трябва да се има предвид, че самият КС през миналата година прие важно тълкувателно решение, с което промени своята практика и постанови, че издаването на индивидуалните актове, какъвто е безспорно указът за назначаване, пораждат своите последици. Те обаче трябва да бъдат оценявани към момента на тяхното издаване, а не към момента, в който КС дава своето решение“, категоричен бе Стоилов.

 

Според него актовете на Министерски съвет няма да бъдат засегнати: „Това е колективен орган, който приема решенията с общо съгласие. Един глас повече или по-малко не е от значение и не обезсилва тяхното значение. Не е такъв обаче случаят с индивидуалните актове, които е издал, могат да бъдат оспорвани. Действащият министър обаче може да ги потвърди или отхвърли“.

 

Що с отнася до новата си позиция на конституционен съдия, Янаки Стоилов коментира: „За мен предложението да стана конституционен съдия не беше изненада. В разговори с президента Румен Радев той е давал положителна оценка за моята работа като министър и беше споменал, че предстои ротация в Конституционния съд. Разглеждам промяната като продължаване на същите усилия, но в друг план – не в оперативен, а в аналитичен“.

 

Той уточни, че от началото на седмицата вече не е член на БСП и партията е приела оттеглянето му, което се налага, тъй като конституционните съдии не трябва да имат партийна принадлежност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 9275 |28.10.2021 Социолог: При избори днес - ГЕРБ-СДС води със 7% пред ПП. Трети са БСП . 8| 2885 |26.10.2021 Омбудсманът: Заповедта на МЗ остави много малко време на хората да реагират и третира различно категории лица . 13| 20522 |11.10.2021 Панчугов: Борисов е приключил политически играч - нито ще прави правителство, нито ще е премиер . 6| 3508 |10.10.2021 Доц. Ангел Кунчев: Ще ни третират като държава, която не трябва да се посещава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads