Реклама / Ads
0| 3587 |26.05.2022 НОВИНИ

Reuters: Три страни от ЕС подкрепят мирни преговори между Украйна и Русия

.
Източник: БГНЕС
Италия и Унгария призоваха ЕС да даде ясни аргументи за прекратяване на огъня в Украйна и мирни преговори със страната-агресор Русия, в противоречие с други държави членки, решени да заемат твърда позиция спрямо Москва преди следващата среща на върха. Това съобщава Reuters.
 

Отбелязва се, че в проекта за окончателно изявление за срещата на върха на 30-31 май с дата 19 май Европейският съюз е описан като „непоколебим в ангажимента си да помогне на Украйна да реализира своето неотменимо право на самозащита срещу руската агресия“. Не се споменават мирни преговори.

 

На среща на представители на ЕС на 20 май италианският посланик предложи промяна на текста, като отбеляза, че той трябва да се отнася до мирните преговори и да посочи незабавното прекратяване на огъня като една от първите цели на ЕС, твърдят лица, присъствали на срещата.

 

Това предложение е подкрепено от Унгария и Кипър, които са сред най-критичните държави към новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, който беше блокиран от дълго време поради вътрешни разногласия.

 

Унгария се противопоставя на планирано петролно ембарго, а Кипър е загрижен за предложената забрана за продажба на недвижими имоти на руски граждани.

 

В същото време председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на речта си на форума в Давос във вторник зае ястребоваа позиция относно Русия и не спомена мирните преговори.

 

„Украйна трябва да спечели тази война и агресията на Путин трябва да бъде стратегически провал“, категорична е тя.

 

В последния проект на заключения от срещата на върха ЕС „остава ангажиран с укрепването на способността на Украйна да защитава своята териториална цялост и суверенитет“. Преработеният проект трябва да бъде представен по-късно след срещата на ЕС.

 

Припомняме Ви, че миналата седмица Италия предложи мирен план, който включва ООН, ЕС и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа като посредници за първоначалното организиране на местно прекратяване на огъня.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5892 |25.05.2022 Подоляк бие тревога: Страните от ЕС искат да възобновят бизнеса с Русия с нови ”Мински споразумения” . 0| 3417 |23.05.2022 Петков: Възможно е ”Газпром” да дава различни условия на различни страни . 0| 3219 |23.05.2022 РСМ очаква някой отстрани да реши проблема с България, призна македонски журналист . 0| 2968 |18.05.2022 Балтийските държави подкрепят Финландия и Швеция за членство в НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads