Реклама / Ads
21| 15316 |02.10.2022 НОВИНИ

Резултатите от вота: ГЕРБ са първи, ИТН влизат на ръба

.
Източник: ФрогНюз
Оправдаха се прогнозите на социолозите, според които партия ГЕРБ печели изборите. През целия ден Борисовата формация се държеше на сравнително голяма дистанция от втората партия в новия парламент - “Продължаваме Промяната”. На ръба са ”Има такъв народ”. Партията на Слави Трифонов успя да събере 4.2% от вота. Според друга социологическа агенция ИТН печелят повече. ”Български възход” на Стефан Янев е на ръба, като според някои социологически агенции БВ успява да прекрачи 4-процентовата бариера.
 

Без съществени промени при финалното преброяване на “Маркет линкс”. Подредбата остава същата, като извън Народното събрание остава “Български възход” на Стефан Янев.

 

Избирателната активност според “Маркет линкс” към 19:15 ч. е 31.5%.


.

.

.

Данните на "Алфа рисърч":

 

- ГЕРБ-СДС – 25,5%

- „Продължаваме промяната“ – 19,9%

- ДПС – 14,4%

- БСП – 10,2%

- „Възраждане“ – 10%

- „Демократична България“ – 7,9%

- „Има такъв народ“ - 4,2%

 

Четирипроцентната бариера не успяха да преминат "Български възход", които получиха 2,9% подкрепа, "Изправи се, България" с 1,1% и ВМРО с 0,9% подкрепа.

 

Данните на "Маркет линкс":

 

- ГЕРБ-СДС – 25,5%

- „Продължаваме промяната“ – 18,4%

- ДПС – 12,6%

- БСП – 11,2%

- „Възраждане“ – 10,4%

- „Демократична България“ – 9%

- „Има такъв народ“ - 4,2%

 

Формацията на Стефан Янев - "Български възход", събира 3,6%, "Изправи се, България" - 1,3% и ВМРО с 0,9% подкрепа.

 

Данните на "Галъп":

 

ГЕРБ-СДС - 24,6%
"Продължаваме промяната" - 18,9%
ДПС - 14,8%
БСП - 10,9%
"Възраждане" - 10,1%
"Демократична България" - 7,4%
"Има такъв народ" - 4,6%
"Български възход" - 4,0%

 

Резултатите не са окончателни и могат да претърпят промени, след като бъде обработен и вотът от чужбина.

.

.


.

.
"Алфа рисърч"


.
"Маркет Линкс"

 





 

Това са поредните парламентарни избори за тази година. ФрогНюз припомня, че до политическите трусове се стигна след оттеглянето на “Има такъв народ” от управляващата коалиция и последвал вот на недоверие, който безпрецедентно се оказа успешен. Кабинетът на Кирил Петков си отиде, а държавният глава покани партиите в 47-мото Народно събрание на нов кръг от консултации в опит да се излъчи правителство в рамките на този парламент.

 

Те обаче се оказаха не особено успешни. След консултациите при държавния глава и връчения първи мандат на ПП кабинет не успя да се състави, тъй като партията на Кирил Петков и Асен Василев не успя да събере необходимата подкрепа. Депутатите, готови на такава, се оказаха 117, а не 121, както се надяваха от ПП. Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ и бе върнат веднага, без да бъде реализиран. От партията на Борисов дадоха тази заявка още в началото.

 

Така се стигна до нов кръг от консултации, преди връчването на третия мандат, който бе даден на левицата.

 

БСП получиха третия мандат и респективно - последният шанс за излъчване на правителство в рамките на този парламент. На първите разговори от БСП, ПП, ДБ и ИТН обсъдиха програмата, изготвена още преди седмици при връчения на “Продължаваме промяната” първи мандат. От ИТН вече посочиха, че тя до голяма степен се припокрива с коалиционното споразумение и нямат много забележки. Направиха обаче някои предложения, които според лидера на левицата Корнелия Нинова бяха добри.

 

В хода на преговорите обаче в публичното пространство изтече видеоклип от среща на парламентарната група на “Демократична България”, публикувано от Десислава Атанасова от ГЕРБ. Видеото е с продължителност близо 13 минути, в които съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяснява на сърапртийците си как вървят преговорите, какви са новите договорки и кой какви заявки е дал. 

 

Лидерът на ИТН Слави Трифонов обаче видя проблем и обвини бившия си коалиционен партньор в “лецемерие”. Това доведе до изтеглянето на ИТН от преговорите за кабинет с мандат на БСП. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2796 |30.09.2022 В Петрич е арестуван общински съветник от ГЕРБ за купуване на гласове . 5| 3188 |30.09.2022 ”Екзакта” дава близо 10% разлика между ГЕРБ и ПП в полза на първите . 1| 26461 |30.09.2022 Любомир Аламанов: Добра новина: Вече нищо не зависи от ГЕРБ . 4| 4191 |30.09.2022 ”Галъп”: Осем партии влизат в парламента, ГЕРБ води пред ПП с близо 9 %

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads