Реклама / Ads
12| 3246 |06.04.2023 НОВИНИ

Риалити по руски: Унижавай несъгласните, за да страхуваш обществото

.
Източник: Дениса Королева
В средата на март в социалните мрежи се разпространи видео, на което полицаи принуждават посетители в московски бар да пеят песен на любимата музикална група на Владимир Путин - ”Любе”. Ден по-късно силите за сигурност нахлуха по време на събитие в друг клуб и също се подиграха с присъстващите. Това са само част от примерите за това, което социолози и антрополози наричат ”ритуали на вина и срам”.
 

Историите за действията на Кремъл разказват от руската редакция на BBC.  От началото на войната руските сили за сигурност все повече прибягват до подобни практики на унижение и сплашване.


След новината за клането в Буча 18-годишен студент решава да надраска с антивоенно послание паметника на 1200 гвардейци, който често се нарича първият паметник в чест на съветските военни - участници във Втората световна война. Два дни по-късно на вратата на апартамента му се звъни - мъж, представящ се за доставчик, се оказва част от полицията за борба с безредиците. Силите за сигурност събарят момчето на пода, а следовател със заповед за обиск претърсва апартамента. 


18-годишният студент е отведен в полицейското управление в Ленинградски район на Калининград. Прави пълни самопризнания заради страх. Въпреки това младежът е пребит. Насред продължавящото унижение властите вадят камера и го карат да повтаря пропагандни тези. Кадрите от този клип все още са достъпни в един от "патриотичните" канали в Telegram. Публикуван е няколко дни след самия разпит. 


На него разрошен младежът е с ръце зад гърба си, притиснат е до стената, а глас зад кадър го подканва да тръгват. След това студентът със заекване се нарича "идиот" и казва, че се разкайва "за извършването на вандалски акт. Студентът обещава да се присъедини към патриотични организации и говори за подкрепа на действията на Путин "срещу нацизма" в Украйна. Младежът е принуден и да остави няколко карамфила пред паметника, докато го снимат камерите на местните медии. 


Вместо това обаче младежът взема решение да напусне родния си град и в нощта на 9 април заминава за Полша. Сега той живее във Франция.


През май миналата година в социалните мрежи се появиха видеоклипове, в които жителите на окупираните украински територии се извиняват на руската армия. В Томска област мъж, разлепил антивоенни стикери пред кметството, бе принуден да се извини и във видеоклип да каже, че "руските войски се борят срещу фашизма в Украйна". 


В Крим пуснаха в интернет извинение на татуист, който по поръчка на клиент му направил татуировка "Крим е Украйна". Учител от Первоуралск, който беше глобен за "дискредитация на въоръжените сили“ след публикация на снимка в украинска вишиванка, също трябваше да запише видео с публично покаяние.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4888 |19.05.2022 СЕМ започва цялостен мониторинг на отразяването на войната. Глобява bTV заради риалити . 1| 3182 |03.08.2021 Христо Панчугов: Ако ще превръщаме политиката в риалити, трябва да сме готови за последиците . 8| 3296 |12.01.2021 Патриот за консултациите на Радев с българите в чужбина: Риалити шоу . 23| 11419 |15.02.2020 Кауфланд, не унижавайте българите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads