Реклама / Ads
1| 6222 |28.03.2024 НОВИНИ

"Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми": Петима журналисти от независими медии бяха арестувани в Русия

.
Източник: БГНЕС
Петима руски журналисти, работещи за независими медии, бяха арестувани снощи и днес, съобщи Франс прес.
 

През нощта полицията е задържала Екатерина Аникиевич от медията СОТАвижън и Константин Джаров от РусНюз, информира неправителствената организация ОВД-Инфо, специализирана в това да следи за случаи на репресии в Русия.

 

Според свидетел на събитието, цитиран от организацията, Джаров е бил жестоко бит и заплашван със сексуално насилие от полицейски служители.





"Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите, подиграваха ми се, когато се опитвах да се изправя", споделя Джаров, цитиран от РусНюз. Той алармира, че е получил травма на главата, ожулвания, изкълчени пръсти и навяхвания.

 

Според него агресията е била провокирана от правенето на видеозапис в близост до дома на друга журналистка, Антонина Фаворска от СОТАвижън, която е била арестувана снощи, веднага след като била освободена след 10-дневно административно задържане за неподчинение на полицията. Жилището на журналистката е било претърсено, както и това на родителите ѝ, сподели адвокатът й Михаил Бирюков, цитиран от СОТАвижън.





Две други журналистки, Александра Астахова и Анастасия Мусатова от СОТАвижън, които отишли да посрещнат колежката си при излизането ѝ от ареста, също били задържани и отведени за разпит, предаде същият източник.

 

Новинарският уебсайт Медиазона, специализиран в проследяването на съдебни дела, твърди, че делото срещу Фаворска е свързано с дейността на движението на опозиционера Алексей Навални, който почина в руски затвор през февруари. Неговите организации са класифицирани като "екстремистки" от руската съдебна система. Антонина Фаворска от години следи съдебните процеси, свързани с водещия критик на Кремъл. Именно тя засне последното видео, на което се вижда, че опонентът е все още жив, на 15 февруари по време на съдебно заседание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2290 |28.03.2024 ООН: Гладуването в Газа може да е военно престъпление . 19| 5926 |28.03.2024 Вълна от ксенофобия заля Русия след терористичната атака в Крокус . 4| 2409 |28.03.2024 Конституционалистът проф. Пламен Киров: Следващият служебен премиер може да е Горица Кожарева . 11| 2439 |28.03.2024 Путин: Русия не планира да атакува страни от НАТО, но Ф-16 ще бъдат сваляни в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads