Реклама / Ads
19| 10788 |01.11.2019 ГЛАСЪТ

Роб и управник не се будят нито от слово, нито от картечницата на отец Матей

.
”Матей Миткалото“, художник Калина Тасева
Ден на будителите. Прекрасно – от сутринта всеки появил се на екрана честити празника. Честито, вика, но го не питат водещите, какво знае за будителите. Цитатче някакво да каже? Трудна работа, невъзможна дори, затова не ги питат. Защото ще лъсне безумието да се възхищават на нещо, което не познават и ”тачат” по протокол...
 

Левски, Ботев, Каравелов, Вазов… Какво биха казали те, ако видеха в какво примирение живеем, в какъв страх и дребни мишкувания? Къде се дянаха идеалите на възрожденците и поборниците? Няма и помен от тях, защото и мъртви са неудобни с духа си. Но по празници ги споменават - да чуе народът.

 

90 на сто от населението живее с оправданието: Имам семейство, деца храня, пазя си службата. Универсален аргумент за „сън дълбок“, безропотност и примирение. Никакви византийци, турци, фашисти или комунисти не са ни виновни. Те са трайна следа в историята ни именно заради патологичните български примирение и страхливост.






Будители… Опразнена от съдържание дума. Багодарят властници на учителите и ги прилъстяват с обещания за по-високи заплати. Ще ви дадем увеличение… - казват, като че ли това не им е задължение, а благодеяние. С нашите пари помен правят и чакат благодарност. Милиони се наляха в частни футболни стадиони, пристанището на Доган, за черната дупка във Варна, за най-скъпото околовръстно в историята. Министри, политици, антикорупционери, кметове и пр. грейнаха в „Апартаменгейт“ и какво от това? Нито един не бе разследван от прокуратурата.

 

Но на управниците им дай да говорят за будители и патриоти. Да се отъркват в тяхната саможертва, белким заблудят някоя овца, че и те са от тази порода. Глупости – дори себе си не могат да излъжат.

 

Какви будители, какви пет лева, когато българите са на дъното на класацията по прочетени книги на година в Европа. На последно място сме по посещения на музеи, театри, галерии, културни паметници и археологически обекти. По разходи на домакинствата за култура пък сме направо в Марианската падина...

 

47 на сто от активното население не е прочело нито една книга през 2018-та! 68% не са купили въобще книга. И откъде ще научат за народните будители? От картончетата на късмета? От Биг брадър и останалите телевизионни помии, наричани „най-гледаните формати“? Дори смисъла на думата будител вече е силно размит.

 

Най-неграмотните сме Европейския съюз – 41% от учениците. В света също сме след първата половина, а пред нас са Тринидад и Тобаго, Тонга, Киргизстан и др.





И как да е друго, когато образователният ценз на управленци и политици е отчайващо нисък. В българския парламент няма нито един депутат, завършил образование в университет от Топ 100 в света. Едва 38 на сто от народните избранници владеят западен език. Над 80% твърдят, че знаят руски, но това е много, много съмнително…

 

Един истински будител е скромният и все забравян отец Матей Преображенски Миткалото, големият приятел и съратник на Дякона. Той е бил рядко интелигентен човек, написал е няколко книги, обикалял села и паланки да учи на разум и свободолюбие деца и възрастни. Но Миткалото също така е бродил из Балкана, сражавал се с Българската легия в Белград и дори изобретил… картечница. Будителят, който наистина е знаел, че роб се буди със слово, но и с картечница. Запомнете това.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 17660 |30.10.2019 Не, премиерът Борисов не се радва, че ”Свободна Европа” пак е в България . 37| 17587 |28.10.2019 Има ли в България друга интелигенция, освен опитомената? . 8| 16838 |27.10.2019 Психофизиология на държавното разбойничество в България . 21| 19399 |25.10.2019 Обичайте Пеевски, той е гений!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads