Реклама / Ads

3| 2743 |07.04.2021 НОВИНИ

Родители към Борисов: Пуснете децата, само ние ги затваряме като първа мярка за борба с COVID-19!

.
Източник: БГНЕС
Родителите на ученици отново изпратиха призив и писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и образователния министър Красимир Вълчев с искане учениците от горните класове да се върнат за постоянно в клас, тъй като повече от година са почти през цялото време на дистанционно обучение заради пандемията от коронавирус.

Вчера бе съобщено, че от министерството на образованието и това на здравеопазванео обмислят два варианта за връщане на учениците в клас. А по време на изборния ден, здравният министър заяви, че не очаква пик на коронавирус.

 

Въпреки това от Неформална група "Родители на деца в прогимназиален и гимназиален етап на образование", БАНО и Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система се обръщат към властта:

 

"Обръщаме се към Вас с настояване да преосмислите политиката си и прилагането на мерки спрямо децата в училищна, градинска и яслена възраст, както и към школите и центровете за формално и неформално образование. През текущата учебна година 2020/2021 голяма част от учениците имат едва по 8-9-10 седмици присъствено обучение спрямо 18-16 седмици дистанционно обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР). Децата ни са затворени по домовете си в продължение на месеци. Към спирането им от присъствено обучение се прибягва като първа, а често и единствена мярка за справяне с ръста на заболеваемост в страната."

 

Представена е и подробна таблица за дните, прекарани в дистанционно обучение на учениците от 1 до 12 клас.

 

обобщено присъствено/дистанционно:

 

1-4 клас 21/5 седмици

 

5 клас 13/13 седмици

 

6 клас 10/16 седмици

 

7 клас 11/15 седмици

 

8, 10, 11 клас 9/17 седмици

 

9 клас 8/18 седмици

 

12 клас 10/16 седмици

 

"Целенасочено се насажда страх сред населението през всички медийни канали чрез твърдението, че децата са основен източник на разпространение на коронавируса", твърдят родителите.

 

Те дават за пример, че България е единствената държава в ЕС, която затваря децата като първа мярка за борба с COVID-19.

 

"В допълнение на това често отношението към учениците в прогимназиален и гимназиален етап е дискриминационно. На база на презумпцията, че те нямат нужда от възрастен човек, който да ги обгрижва през деня, те бяха оставени в къщите си между от 8 до 13 седмици повече (2-3 месеца в зависимост от конкретния клас) спрямо учениците от 1 до 4 клас. Да не забравяме, че същите тези деца вече прекараха 2-3 месеца по домовете си през втори срок на учебната 2019/2020 година", е мнението на оргадизациите.

 

Те смятат, че "това дългосрочно лишаване на децата от общуване присъствено с връстници и учители, движение, спорт в нормална среда води до своите отрицателни последствия, голяма част от които остават скрити за външния свят".

 

Родителите посочват, че децата се демотивират, губят желание за учене, движение, развитие, стават инертни, апатични, концентрацията им е силно понижена. При някои деца се отключват меланхолия и депресия. Учениците са по цял ден пред монитора. През времето, през което не се обучават, те подготвят домашни или учат пред същите тези екрани. Месеците в седнало положение от сутрин до вечер пред мониторите водят и до разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства при подрастващите.

 

Извадена е и статистика: Към 30.03.2021 г. общият брой на положителните тестове при деца на възраст от 0 до 19 години е 11 940 с натрупване до момента.

 

От тях за последните 14 дни са 1 709 (11 940 - 10 231), тъй като приемаме, че тези дали положителен резултат преди 16.03.2021г., вече са преминали срока от 14-дневна карантина и са здрави. На база на изчисленията по-горе, че 70% от тези деца посещават градина или училище, това означава 1196 деца с положителни тестове на възраст между 0 и 19 години, посещаващи градина или училище. Това е по едно дете на 2-3 училища или едно дете на 4-6 детски градини и ясли.

 

"Считаме за напълно неоснователно 925 000 деца, посещаващи училище и детска градина/ясла, да бъдат държани затворени заради 1196 деца (около 0,1%)", категорични са родителите.

 

В допълнение те казват, че данните за разпространението на COVID-19 недвусмислено показват, че "училищата допринасят за малка част от всички случаи на заразени с Covid-19 във всяка държава членка на ЕС", според проучване на Европейския център за контрол на болестите за ролята на децата и училищата.

 

Според същия източник по време на пандемията от COVID-19 не са наблюдавани значителни училищни огнища. Не са открити доказателства, които да сочат, че децата или образователните среди са основните двигатели на разпространението на SARS-CoV2. Педагогическият персонал и възрастните в училищата не са изложени на по-висок риск от всяка друга професия.

 

Извършеният от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ЕЦПКЗ) преглед на равнищата на заразяване и състоянието на училищата в 32 европейски държави установява, че отварянето на училищата и контактите в училище не се свързва със значително нарастване на разпространението в общността". Позицията на ЕЦПКЗ гласи, че: "Децата не са значим фактор за разпространението на пандемията. Те се заразяват най-вече от възрастните".

 

"Разбираме сериозността на ситуацията, в която се намираме, и подкрепяме усилията за опазване здравето и живота на нашите учители, децата ни и на всички граждани на Република България. Но не може цената да бъде платена от децата ни. Настояваме преминаването към дистанционно ОЕСР и затварянето на градини, ясли и центрове за формално и неформално образование и работа с деца да бъдат крайна мярка, към която да се прибягва, след като са предприети всички други възможни мерки, предполагащи масово събиране на хора - като затваряне на казина, търговски центрове, нехранителни магазини, заведения за хранене, спортни зали и т.н., както и ускоряване на ваксинацията на всички желаещи", коментират организациите.

 

Те настояват - при първи данни за спад заболеваемостта всички ученици (1-12 клас) да бъдат връщани присъствено и да бъдат отваряни градини, школи, центрове за формално и неформално образование, преди разхлабването на всякакви други мерки. В случаите, в които се налага временно преминаване към редуване по график, то да бъде 2/2 седмици и да включва всички класове, за да не бъде тежестта от ОЕСР стоварвана върху определени класове (8-12 най-често).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 21| 4574 |05.04.2021 El Periodico за Борисов: Репутацията на ”Батман” спада . 51| 28919 |05.04.2021 Фейсбук за Борисов: ”С мутри не се преговаря”, ”Мамин сладък”, ”Тъжен и нелеп” . 20| 10882 |04.04.2021 Le Monde за Борисов: Никой не би оцелял след тези скандали, освен ”Тиквата” . 23| 7934 |02.04.2021 Politico за Борисов: Заменя медийния прожектор с Facebook и ”селски чар”
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ