Реклама / Ads
13| 4838 |26.07.2010 НОВИНИ

Родители на война срещу министър Игнатов

.
Неправителствени родителски организации скочиха срещу задължителните забавачка за децата навършили 5 години.
 

В отворено писмо, адресирано до различни държавни институции, те се обявиха срещу готвените промени в Закона за народната просвета, който 21 юли бе приет на първо четене в парламента. Според него децата са задължени да да посещават училище от 5-годишна възраст, а глобите за родители, държащи рожбите си вкъщи, нараснаха десетократно.

Родителите определиха промените в закона като „дискриминативни" за тези от тях, които искат да отглеждат наследниците си сами. Според родителите новите текстове в закона противоречат както на Европейската конвенция за защита правата на човека, така и на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН.

Неправителствените организации посочиха в писмото си, че твърде ранната възраст, в която децата се отделят от родителите си, може да доведе до негативни последствия за психологическото им развитие.
Това се подсилва допълнително от липсата на близко разположени училища със стол и място за следобеден сън в някои райони, смятат те.

В отвореното писмо се казва още, че очакваното от министъра присъединяване на повече ромски деца към образователната система вероятно няма да се състои поради спецификата на общностите, в които живеят.
Родителите обвиниха в популизъм министъра на образованието Сергей Игнатов. Според тях с изказванията си той е заблудил обществото за необходимостта от промени в Закона за народната просвета.

Противно на казаното от него, не съществува натиск за подобни действия от европейска страна. Освен това, НПО-тата са на мнение, че изискването за целодневно обучение ще натовари прекалено бюджета без да е осигурено финансиране за следващата година.

Родителите заподозряха финансови интереси в определеното от тях като прибързано гласуване на закона.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6386 |26.07.2010 Цв. Цветанов: "Килърите" - най-сериозният удар срещу организираната престъпност . 7| 5660 |23.07.2010 Игнатов: Тревожна е пропастта между образованост и неграмотност . 27| 5407 |23.07.2010 Борисов: Защо БСП се бори срещу правото за почивка? . 6| 5575 |23.07.2010 Ексминистър съди България за клипа с ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads