Реклама / Ads
1| 3296 |21.11.2021 НОВИНИ

Ройтерс: Изморени от корупция най-бедните в ЕС гласуват за президент

.
Източник: БГНЕС
Българите гласуват в неделя за избор на следващия президент на страната на втори тур, уморени от широко разпространената корупция в най-бедната страна-членка на Европейския съюз на фона на нарастващите разходи за енергия и високия брой смъртни случаи от коронавируса, пише ”Ройтерс”.
 

Действащият президент Румен Радев, 58 г., спечели 49,5% от гласовете на първия тур на 14 ноември, той се конкурира с ректора на Софийския университет 58-годишният Анастас Герджиков, който спечели 22,8% от гласовете миналата седмица.


Президентският пост е до голяма степен церемониален, но набира сили във времена на политическа криза, когато държавният глава може да назначава временни кабинети. Президентството дава и висока трибуна за влияние върху общественото мнение.


Радев, бивш командир на военновъздушните сили, придоби популярност с подкрепа на масови протести през 2020 г. и с назначаването на временни кабинет. Нова партия, създадена от двама завършили в Харвард предприемачи, които Радев назначи за временни министри през май, спечели парламентарните избори миналата седмица.


Герджиков, уважаван професор по антична и средновековна литература, обвини Радев, че настройва българите един срещу друг и обеща да обедини нацията, засегната от смъртността, свързана с COVID, която е сред най-високите в ЕС и растящите разходи за енергия.


Гласуването започна в 7 часа сутринта (05:00 GMT) и завършва в 20 часа (1800 GMT). Избраният президент встъпва в длъжност през януари следващата година.


Около 4 хиляди наблюдатели ще следят хода на изборите. Гласуването при спешна епидемиологична ситуация поради пандемия се провежда с физическа дистанция, задължително е носенето на медицински маски и извършването на дезинфекция.











 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2879 |14.11.2021 „Маркет линкс“: Хората искат мерки срещу корупцията и съдебна реформа . 3| 3172 |11.11.2021 Иво Христов в Брюксел: В неделя да затворим страницата на корупцията и авторитаризма! . 5| 7131 |27.10.2021 ”Продължаваме промяната” и обещанието да бори корупцията в шест ключови ресора . 1| 3241 |27.10.2021 Петър Витанов: Мащабът на прането на пари беше подценяван от Европейския съюз, губим милиарди от корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads