Реклама / Ads
5| 6633 |01.02.2021 НОВИНИ

“Ройтерс”: “Оксфорд” са държали на тъмно доброволците за грешка в дозирането на ваксината

.
Източник: БГНЕС
Близо 1500 доброволци са били държани в неведение за грешка в дозирането по време на една от фазите на клиничните изпитания за ваксината на AstraZeneca и Окфордския университет. Това показват документи, с които от агенци "Ройтерс" разполагат. Това е пореден удар срещу препарата, разработен от фармацевтичната компания.
 

Според информацията на агенцията доброволите са получили грешни дози по време на един от по-късните етапи на проучванията. Никой обаче не ги информирал, след като гафът бил установен.


Вместо това объркването в дозите било представено като възможност учените да установят колко добре действа ваксината при различни дози. Версията била изпратена като писмо на 8 юни, подписано от главния следовател на процеса, оксфордският професор Андрю Дж. Полард.


В писмото не са били признати никакви грешки, нито пък разкрива, че изследователите са докладвали проблема на британския регулатор. Те от своя страна са посъветвали Оксфорд да прибави друга група към изследването, която да получи пълната доза, както е според плановете.


Няма данни да съществуват рискове за здравето на пациентите, пишат още от “Ройтерс”. 


Писмото е било получено от агенция "Ройтерс" чрез заявление по Закон за достъп до обществената информация. То е било консултирано и с трима експерти по медицинска етика, които са били единодушни - изследователите може да не са били прозрачни с участниците относно процеса, а доброволците трябв да бъдат информирани изцяло за всички промени.


Говорител на Оксфорд посочва пред информационната агенция: 


“Ние знаехме предварително, че има несъответствие в дозата и обсъдихме това с регулаторните органи”. 


Този намек, че всъщност сгрешената доза не е въобще сгрешена противоречи на по-ранни изказвания от “Оксфорд“ и AstraZeneca, който още при публикуване на данните за нейната ефективност заявиха, че тя се дължи на “грешка“.


В писмото от “Оксфорд“ пише още, че “информацията не представлява никакъв интерес за участниците, тъй като е прекалено техническа. Пише също, че “по-ниската доза е в рамките на нормалното при дозиране за клинични изпитвания“ и „ако осигурява защита, това може да даде по-добри варианти за ползване по време на ваксинационните програми“.


Това е поредният удар по AstraZeneca, станала обект на множество критики. Фирмата си навлече и гнева на Европейския съюз, след като обяви, че няма да може да достави обещаните количества от ваксината, както предполага договора. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4031 |25.11.2020 Насред криза: БЛС иска оставки в НЗОК. Държали се високомерно . 5| 4426 |09.10.2018 МВР удари на камък, задържали са невинен за убийството на Виктория . 1| 4694 |07.05.2018 В Серес задържали собственика на БГНЕС без причина . 2| 5332 |01.03.2018 В Словакия са задържали заподозрян за убийството на журналиста Ян Куциак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads