Реклама / Ads
13| 3352 |07.02.2021 НОВИНИ

FT: Ваксината на AstraZeneca не предпазва от африканския щам на COVID-19

.
Ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca срещу COVID-19 изглежда не предоставя защита при мутацията на вируса, регистриран в Южна Африка, показва проучване. Повече подробности от заключенията на учените ще бъдат публикувани в понеделник.
 

Въпреки че нито един от участниците в проучването - около 2000, предимно млади и здрави пациенти, не са починали или хоспитализирани, първоначалните данни от проучването може да объркат ваксинацията на фона на набиращите скорост нови щамове. И в двете изпитания върху хора и изследване на тяхната кръв, дозата от препарата показва, че е значително намалена ефикасността върху вариант 501Y.V2  на вируса, който доминира в Южна Африка. 


“Две дози от ваксината не показват защита срещу леки и по-тежки случаи на COVID-19, причинен от мутацията”, твърди се в проучването. 


До този момент всички разработени ваксини издържат срещу британския вариант. По-притеснителна обаче е именно южноафриканската мутация. И “Джонсън и Джонсън”, и “NovaVax обявиха, че препаратите им са по-малко ефективни съобразно данните от проучванията, проведени в Южна Африка. От Moderna обявиха, че ще изпробват преработена ваксина срещу новия вариант на вируса, след като проучвания показаха намаляване на ефективността и на тяхната разработка.


BioNTech / Pfizer заявиха, че тяхната ваксина също е с по-малка ефективност според лабораторно проучване, което използва псевдовирус от мутацията, но все още не са публикувани резултатите от тестовете срещу самия вариант.

Има забележки към проучванията на Оксфордския университет, тъй като размерът на извадката е малък. Проучването, ръководено от Южноафриканския университет в Уитватерсранд и Оксфордския университет, включва 2026 ХИВ отрицателни лица със средна възраст 31 години. Половината от групата получава поне една доза плацебо, а другата половина получава поне една доза от ваксина.


Тулио де Оливейра, който оглавява Мрежата за геномно наблюдение в Южна Африка, заяви пред Financial Times, че констатациите са сигнал към всички относно контрола на вируса и международната реакция в борбата с COVID-19.


Здравните власти по света се надяват ваксините да намалят или напълно да премахнат тежестта върху болниците, което би облекчило и противоепидемичните мерки и ограниченията в чисто икономически план.


Всякакви препятствия пред ваксината на Оксфордския университет може да се окаже от пагубно значение за развиващия се свят.


Препаратът на AstraZeneca все още е доказано ефективен и предпазва от по-тежки случаи на инфекцията и летален край, причинен от други варианти на вируса. Коментар от компанията все още няма. От там отбелязват обаче, че е започната адаптация срещу южноафриканския вариант на вируса, който напредва бързо, така че "ще е готов за есента, ако това е необходимо".От Оксфорд отказаха да коментират резултатите от проучването. Отбелязаха, че работят с партньори по целия свят, включително с такива в Южна Африка, за оценка на ефектите от новите варианти върху първото поколение от препарата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 3733 |07.02.2021 Проф. Александрова: Ваксината на AstraZeneca не е опасна за възрастните. Въпросът е в ефективността . 15| 3229 |06.02.2021 Пристигнаха ваксините на AstraZeneca. Още 3 доставки ни чакат този месец . 47| 9219 |06.02.2021 Bloomberg: Ваксината на Путин е най-големият научен пробив за Русия от СССР насам . 16| 3054 |06.02.2021 У нас пристигат първите дози от ваксината на AstraZeneca

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads