Реклама / Ads
0| 3469 |10.05.2022 НОВИНИ

Ройтерс: Речта на Путин в Деня на победата не подсказа как ще се развие войната

.
Предизвикателна реч в Деня на победата направи руския президент Владимир Путин като призова гражданите на страната да се бият. Мълчеше обаче за плановете на Кремъл за всяка ескалация в Украйна, въпреки предупрежденията на Запада, че може да използва изявлението си на Червения площад, за да обяви официално война и да се стигне до национална мобилизация.
 

Ежегодният парад в понеделник в Москва - с обичайните балистични ракети и танкове, гърмящи по калдаръма беше наблюдаван най-внимателно.

 

Западът открито спекулираше в продължение на седмици, че Путин кара силите си да постигнат достатъчно напредък до символичната дата 9-ти май, за да може Кремъл да обяви победа. С малкото постигнато в Украйна до момента обаче, никой не изключваше вариант Москва да обяви официално война. И към днешна дата Кремъл определя действията си в Украйна като "специална военна операция".

 

Руският президент не направи нито едното, нито другото, но повтори твърденията си, че силите му отново се бият с нацистите.

 

"Вие се борите за родината, за нейното бъдеще, за да не забрави никой уроците от Втората световна война. За да няма място в света за палачи, наказатели и нацисти", каза Путин от трибуната пред стените на Кремъл.

 

Президентът на Украйна Владимир Зеленски в собствената си реч обеща украинците да триумфират.

 

В Деня на победата над нацизма ние се борим за нова победа. Пътят към нея е труден, но не се съмняваме, че ще победим“, каза Зеленски.

 

Във Вашингтон, където източници твърдят, че депутатите от Демократическата партия са се споразумели за предложение за помощ от 40 милиарда долара за Украйна, включително масивен нов пакет оръжия, президентът на САЩ Джо Байдън каза, че се притеснява, че Путин няма изход от войната.

 

Белият дом по-рано определи казаното от Путин като "ревизионистка история, която прие формата на дезинформация".

 

Войната на Русия уби хиляди цивилни, изпрати милиони украинци далеч от родината им и превърна голяма част от градовете в руини. Москва обаче няма с какво да се похвали малко над 2 месеца от началото на инвазията си, освен ивица от територия на юж и незначителни победи.

 

Съветската победа във Втората световна война придоби почти религиозен статут в Русия при Путин, който се опита да възроди спомена за "Великата отечествена война" с началото на инвазията.

 

Западните държави смятат това за оправдание за иначе непредизвикана агресия.

След като руското нападение срещу Киев се увенча с неуспех заради силна украинска съпротива, Русия се съсредоточи на изток и насочи още войски за огромна офанзива в Донбас миналия месец. Западни военни експерти - много от които първоначално предричаха бърза победа на Русия - сега казват, че Москва може да е без войски. Пълното обявяване на война би позволило на Путин да активира резервисти и да изпрати военнослужещи.

 

Войната изглежда все още се радва на силна обществена подкрепа в Русия, където независимата журналистика е на практика забранена и държавната телевизия казва, че Русия се защитава от НАТО. Евентуална национална мобилизация ще тества колко голяма е всъщност тази подкрепа.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4091 |09.05.2022 Олаф Шолц: Путин няма да спечели тази война . 0| 19432 |09.05.2022 Бойко Станкушев: Българи харесват Путин след планини от трупове или дефект на българския мозък . 0| 3945 |09.05.2022 Чешки град отне почетното гражданство на Валентина Терешкова, защото подкрепя Путин . 0| 3880 |09.05.2022 Разследване: Путин стои зад опита за отцепване на Каталуния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads