Реклама / Ads
12| 3104 |07.03.2023 НОВИНИ

Ройтерс: Украйна поиска от САЩ касетъчни бомби, за да изхвърля осколките им от дронове

.
Украинските власти поискаха от Съединените щати да разширят военната помощ, за да включат касетъчни боеприпаси , чието съдържание Киев иска да използва за извършване на атаки с дронове срещу руските сили. Това казаха пред Ройтерс конгресмени от Комитета по въоръжените сили към Камарата на представителите на САЩ Джейсън Кроу и Адам Смит.
 

Според тях Киев е поискал касетъчни бомби МК-20 в допълнение към поисканите по-рано 155 мм артилерийски касетъчни боеприпаси. MK-20 обикновено се изпуска от самолети, всяка такава бомба се разширява във въздуха и освобождава повече от 240 суббоеприпаса.


Според агенцията украинските войски ще хвърлят от дронове върху вражеските сили не цялата бомба, а само нейните суббоеприпаси. Украинската армия, според Смит, вярва, че суббоеприпасите MK-20 имат по-добра бронебойна способност от боеприпасите, които сега изхвърлят от дронове върху руска бронирана техника.


С тези бомби и подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение (DPICM, които изстрелват 88 суббоеприпаса), Украйна се надява да спечели предимство в битките си с Русия в източната част на страната. Между другото, Киев разглежда касетъчните боеприпаси като начин за справяне с атаките на руските войски, които изпращат войници на вълни да щурмуват украинските позиции.


Кроу и Смит твърдят, че през февруари на Мюнхенската конференция по сигурността украински официални лица са призовали американски служители да лобират за трансфера на касетъчни боеприпаси. Няма обаче сигурност, че Белият дом ще се съгласи на подобни доставки, отбелязва Ройтерс.


Критиците на идеята за доставка на касетъчни боеприпаси на Украйна казват, че цивилните могат да пострадат, ако се използват такива бомби. Освен това те смятат, че използването на забранени оръжия ще подкопае моралния авторитет на Киев, от което Русия може да се възползва.


Медуза в Русия вече е не само „чуждестранен агент“, но и „нежелана“ организация. Това състояние е много по-лошо от преди. Въпреки това продължаваме да работим. Все още можем да бъдем разчетени. Безопасно е. Ето всички отговори на тревожните въпроси.


Foreign Policy писа , че в края на 2022 г. Турция започна да изпраща касетъчни артилерийски боеприпаси в Украйна, след като САЩ отказаха да доставят тези оръжия. Представители на украинската страна отрекоха това .


На Мюнхенската конференция по сигурността украинският външен министър Дмитрий Кулеба каза , че ако на Киев бъдат предоставени касетъчни боеприпаси, тези снаряди ще бъдат използвани само срещу руската армия.


Според доклада на Коалицията за касетъчни боеприпаси, международна инициативна група за борба с касетъчните боеприпаси, Украйна е единствената страна в света, където са използвани касетъчни боеприпаси през 2022 г. До 1 юли правозащитници регистрираха, че Русия е използвала такива оръжия в поне десет от 24-те региона на Украйна. Украинската армия, според Коалицията за касетъчни боеприпаси, може да използва касетъчни боеприпаси поне три пъти - в Донецка, Харковска и Херсонска области.







 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2982 |07.03.2023 Калоян Паргов: Войната срещу паметниците нещо ще реши ли, ще спре ли случващото се в Украйна?! . 6| 3307 |07.03.2023 Експертът Мина Оландер: И Финландия може да я сполети участта на Украйна! . 2| 3337 |06.03.2023 Разследване на EURACTIV: България „непряко“ е изнесла оръжие за Украйна за поне 1 млрд. долара . 2| 2879 |06.03.2023 Над 500 културни обекти в Украйна са унищожени от войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads