Реклама / Ads
6| 3302 |07.03.2023 НОВИНИ

Експертът Мина Оландер: И Финландия може да я сполети участта на Украйна!

.
Финландската армия е в готовност
Путин сбърка в преценката си за Финландия - явно не е можел да си представи, че страната ще иска да влезе в НАТО. Но и Финландия сгреши по отношение на Русия - явно сме били прекалено добронамерени, казва Мина Оландер, експерт във Финландския институт за международни отношения. ”Дойче веле” разговаря с нея за подготовката на Финландия за членството ѝ в НАТО, оръжейните доставки за Киев и дълбоката промяна в отношението на финландците към Русия след агресивната война в Украйна.
 

На 1 март парламентът на Финландия гласува за присъединяване към НАТО. Страната искаше да влезе в Алианса заедно с Швеция, но това явно няма да стане заради претенциите на Турция. Проблем ли е, ако страната се присъедини към НАТО сама?

 

За Финландия войната на Русия в Украйна е свързана и с лично преживяване. За нас тя е много близка и навява спомени за Зимната война от 1939-1940 година. Тогава СССР поведе една доста сходна война срещу Финландия. Нашата страна отблъсна атаката и не стана част от СССР, каквито бяха плановете на Москва по плана на пакта Молотов-Рибентроп. Тази война е важна част от финландската идентичност. Ние успяхме да съхраним независимостта си и по времето на Студената война. Затова се идентифицираме със сегашната война в Украйна. Тя протича много подобно на онази срещу нас. За да не се окаже Финландия в същата ситуация като Украйна, казва още тя.

 

Винаги е било трудно да се разбере подходът на Финландия към Русия. През годините ние положихме максимални усилия да подобрим добросъседските отношения. Имаме дълга граница от 1200 километра с Русия и за нас беше по-изгодно да не строим ограда. Но в момента правим тъкмо това. Финландия бе заинтересована да избегне напрежения по границата. Това доведе до факта, че заради добрите отношения с Русия тя не се присъедини към НАТО по-рано. Но Путин определено сбърка в преценките си за Финландия - явно не е слагал в сметките това, че тя ще поиска да влезе в НАТО, посочва Оландер.


През годините Финландия запази сериозен отбранителен капацитет, защото нямахме илюзии за същността на източния ни съсед. Знаехме, че това е нужно за всеки случай. От друга страна, финландците не бяха така войнствени в публичните си реакции, както балтийските държави. Очевидно е, че Финландия сгреши в оценката си за Русия. Може би имаше прекалено много добра воля от наша страна. Сега вече много по-открито се говори, че Русия е заплаха за Финландия.


Дълго време се смяташе за политически некоректно това да се казва, въпреки че ставаше въпрос за планирането на отбраната. Това е голяма промяна. За нас бе много важно да имаме добри отношения, но за руската страна това очевидно не е било толкова важно. Защото Финландия е малка страна. Затова Финландия подаде молба за пълноправно членство в НАТО, целта е да се увеличи максимално възпиращият ефект. За да не се окажем в същата ситуация като Украйна, смята експертът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3168 |05.03.2023 Експертът Йонко Иванов за обучението за шофиране с придружител . 0| 3190 |03.03.2023 Жертвата на взрива в съда в Подгорица е криминално проявен . 7| 3439 |03.03.2023 С тържествена заря-проверка в София се проведе кулминацията на честванията за 3 март /видео/ . 5| 3233 |23.02.2023 Зоозащитници настояват да се криминализира изоставянето на животни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads